Urheilu on osa yhteiskuntaa. Suomessa on yleisesti ottaen hyvä muodollinen tasa-arvo ja tasa-arvon eetos. Silti eri tehtävät ja toimenkuvat ovat edelleen hyvin sukupuolittuneita. Tavoitteellinen kilpa- ja huippu-urheilun valmennus on verrattavissa johtajuuteen. Mitä enemmän naisia on johtotehtävissä eri yhteiskunnan osa-alueilla, sitä helpompi naisten on myös edetä valmentajina.
Jokaisella urheilulajilla on oma tapansa toimia. Esimerkiksi monessa kamppailulajissa on vyöarvojärjestelmä, joka vaikuttaa lajiin koulutuksiin ja kilpailemiseen. Palloilulajeissa lajin säännöt vaikuttavat siihen, millaisia ominaisuuksia urheilijoissa kehitetään ja arvostetaan. Arvostelulajeihin liitetään ulkonäköön liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuka nähdään sopivaksi lajin pariin. Lajikulttuuriin kuuluvat mielikuvat ulkoisesta olemuksesta ja käyttäytymisestä voivat vaikuttaa siihen, ketkä nähdään sopiviksi valmentajiksi.
Monissa lajeissa naiset ovat tulleet myöhemmin mukaan kilpaurheiluun. Se on vaikuttanut siihen, että puhetavasta on tullut toiseuttava. Puhutaan esimerkiksi jääkiekosta ja naisten jääkiekosta. Tai kuvataan lajia ”herrasmieslajina”. Media on tehnyt hyvää työtä sukupuolen tasa-arvon eteen ja yhä useammin vakiintunut käytäntö on, että sukupuoli mainitaan aina. Aikaisemmin voimakkaampana ollut urheilevien naisten arvostuksen puute heijastelee silti ajoittain valmentavien naisten arvostukseen.
Mikäli seurakulttuuri vaikuttaa ulospäin olevan vain tietyn ryhmän hallitsema, voi se sulkea ulos marginaalissa olevat ryhmät (esim. naiset, maahanmuuttajat tai liikuntavammaiset). Ulossulkeminen on usein tiedostamatonta, mutta silti se estää tasa-arvoista ja yhdenvertaista osallistumista urheiluun. Jos kaikki valmentajat vaikuttavat olevan saman kategorian edustajia, uusintaa se kuvaa, jollainen valmentajan täytyisi olla.
Tutkimusten mukaan monet naiset kohtaavat urheilun lajikulttuurissa esteitä. Nämä voivat olla tahattomia perinteitä, kuten esimerkiksi se, että harjoitussuunnitelma käydään läpi miesten pukuhuoneessa, jolloin valmennukseen osallistuvat naiset eivät saa samoja tietoja. Tiedostamattomien toimintatapojen muuttaminen vaatii niiden tietoista tarkastelua, jotta mahdolliset ulossulkevat käytännöt voidaan muuttaa.