Valmentajien rekrytointi ja mielikuvat - miten houkutella lisää valmentajia?
1900-luvun alkupuolella on kiistelty naisten oikeudesta urheilla ja kilpaurheilua on pidetty sopimattomana naisille. Näistä kiistoista ollaan edetty harppauksin liikunnan harrastamisen tasa-arvoa kohti. Miesten hallitsemana alkanut liikunta-ala ei ole täysin päässyt irti maskuliinisuuden valta-asemasta, koska monissa lajeissa valtaosa johtajista, valmentajista ja tuomareista on miehiä.
Opetusministeriön Tasapeli-työryhmä (2005) on määritellyt liikunta-alalla sukupuolten väliseksi tasa-arvoksi samat oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet liikkua ja kilpailla sekä osallistua liikuntaa koskevaan päätöksentekoon. Kansalaistoiminnassa on keskeistä tasa-arvoiset mahdollisuudet olla mukana toiminnassa esimerkiksi valmentajana tai luottamustehtävissä.
Useimmiten polku valmentajaksi syntyy oman harrastuksen tai kilpailu-uran kautta. Tämän vuoksi tasa-arvon edistäminen lähtee ruohonjuuritasolta. Tavoitteena on, että naisten suhteelliset osuudet valmentajina (ja johtajina) heijastelisivat naisten ja tyttöjen osuutta harrastajina ja kilpailijoina. Useissa lajeissa tyttöjen/naisten harrastajamäärät lähentelevät tasa-arvoista tilannetta, mutta tilanne ei korreloi suoraan naisten määrään valmennuksessa ja johtotehtävissä.
Tällä sivulla tarkastellaan valmentajien rekrytointikäytäntöjä, valmentajiin liitettäviä mielikuvia, esikuvien ja roolimallien tarvetta ja organisaation tasa-arvoista viestintää.