Nykytilanne – missä mennään valmennuksen tasa-arvossa?
Tasa-arvon edistäminen työyhteisöissä ei ole mielipidekysymys. Tasa-arvolaki velvoittaa jokaisen työnantajan edistämään sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä ehkäisemään syrjintää sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Tasa-arvon edistäminen edellyttää organisaatioiden sukupuolistuneiden käytäntöjen tunnistamista ja toimintakulttuurin muutosta. Sekä luottamusjohdon että palkatun henkilöstön tasa-arvotyön osaamista on tärkeää vahvistaa tietoisuuden, viestinnän ja koulutuksien kautta.
Tasa-arvon edistäminen parantaa kaikkien sukupuolten asemaa ja ehkäisee syrjintää, lisää oikeudenmukaisuuden kokemuksia, työmotivaatiota ja työhyvinvointia, lisää työn tehokkuutta ja tuottavuutta, parantaa työnantajakuvaa sekä jäsenten luottamusta sekä lisää työpaikan houkuttelevuutta helpottaen moninaisten osaajien rekrytointia.
Sukupuolen mukaisella segregaatiolla eli eriytymisellä tarkoitetaan sitä, että naiset ja miehet työskentelevät suurelta osin eri aloilla, ammateissa ja tehtävissä. Suomen työmarkkinoilla segregaatio näkyy siten, että vuonna 2020 naisista 78,3 % työskenteli naisenemmistöisissä ammateissa (esimerkiksi terveydenhuollossa tai opettajina) ja miehistä 69,5 % miesenemmistöisissä ammateissa (kuten tekniikan asiantuntijoina tai kuljetusalalla). Ammattien sukupuolen mukainen segregaatio on Suomessa erityisen voimakasta. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan EU:ssa keskimäärin 69 % naisista työskenteli vuonna 2010 naisenemmistöisissä ammateissa, kun vastaava luku Suomessa oli saman tutkimuksen mukaan 83 %.
Sukupuolen mukaiset työtehtävät näkyvät myös valmentajissa. Useammassa urheilulajissa valmentajat ovat miehiä, eikä tilanne ole juuri muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Naiset valmentavat yleisemmin lasten ja nuorten harrasteryhmiä ja miehet kilpaurheilijoita. Tyypillinen tilanne on, että lajiliitoissa valmennuksen johtajat ja valmennuspäälliköt ovat miehiä ja naiset työskentelevät toimistotehtävissä.
Tällä sivulla tarkastellaan valmentajien määriä eri tehtävissä ja koulutustasoilla. Sen lisäksi tarkastellaan organisaation työntekijöiden monimuotoisuutta ja luottamusjohdon tasa-arvoa ja heidän osaamistaan tasa-arvon edistämisessä.