Jatkuvuus – miten valmentajat pysyvät tehtävissä?
Organisaation toimintatavat, perinteet, periaatteet ja arvot heijastuvat sen koko toimintaan. Ne kiinnittyvät lajin sääntöihin, jota kautta muodostuu toimintaa määrittevät käytännöt. Monilla lajeilla säännöt ovat luotu vuosikymmeniä sitten ja voivat perustua aikaan, jolloin vain miehet saivat kilpailla. Organisaatiossa kannattaa pysähtyä tarkastelemaan lajikulttuuria ja sen muodostamia toiminnan tapoja. Ovatko lajissa vaadittavat käyttäytymisen tavat ja normit tasa-arvoisia, yhdenvertaisia ja oikeudenmukaisia? Ovatko lajin toimintaympäristöt inklusiivisia eli arvostetaanko kaikkia erilaisista taustatekijöistä huolimatta?
Urheilun organisaatioissa tarvitaan pysyvä muutos rakenteissa ja kulttuurissa, jotta naiset kokevat toimintaympäristön omakseen. Naiset eivät pysy valmentajina tai muissa organisaation tehtävissä, mikäli he kohtaavat vähättelyä, syrjintää tai epäasiallista kohtelua. Mitä useammin törmää "näin on aina ennenkin tehty" -ajatteluun, sitä suurempi vaara on, että jättäytyy pois toiminnasta. Mikäli viimeiset vuodet valmentaminen on määritelty miehisten kriteerien mukaisesti eikä niistä olla valmiita keskustelemaan, naiset eivät pysy mukana toiminnassa. Jos naiset joutuvat "yksin" ottamaan maskuliinisten toimintatapojen ongelmia esille, tuntuu se pidemmän päälle raskaalta. Mikäli valmennustiimissä on vain yksi nainen, joutuu hän myös usein silmätikuksi: hänen toimintatapoihin kohdistetaan helpommin kritiikkiä ja niitä verrataan miehisiin tapoihin toimia.
Urheilu on osa yhteiskuntaa ja urheilussa tulee toimia yhteiskunnassa yleisesti vallitsevien normien mukaisesti. Jokaisella maalla on omat kulttuuriset erityispiirteet, joten vertailu tai esimerkiksi epäasiallisen käyttäytymisen salliminen jonkun muun maan toiminnan oikeuttamana ei ole perusteltua. Tasa-arvon edistäminen on perustunut Suomessa pitkälti identiteettipolitiikkaan ja sitä kautta eri ihmisryhmien tasa-arvoisten mahdollisuuksien edistämiseen. Nykyisen tilanteen todentamiseksi tarvitaan edelleen tätä kategorisointia. Samalla kun jatkamme työtä kategorioihin perustuen, tulisi toisaalta siirtää katsetta yksilöihin itsessään. Naisen ja miehen kategoria ulossulkee yksilöiden väliset erot ja osaltaan vahvistaa stereotyyppisiä sukupuoleen liitettäviä käsityksiä. Tulevaisuuden haasteena on tunnistaa ihmisten osaaminen ja yksilölliset kyvyt ilman, että liitämme ne automaattisesti sukupuoleen.
Tällä sivulla tarkastellaan valmentajien verkostoja, tukemista ja elämänhallinnan tasapainon tukemista.