Yksi meistä -palsta: Vikellysvalmentaja Lilli Merinen

25.2.2023

Olen Lilli Merinen, 29-vuotias valmentaja. Valmentaja minusta tuli 11 vuotta sitten, kun siskollani ei ollut enää kotivalmentajaa. Aloitin valmentamaan 8 vuotta nuorempaa siskoani Lottaa vikellyksessä. Vikellys on voimistelua hevosen selässä. Oma lajini on ratsastus, mutta olen harrastanut vikellystä myös muutaman vuoden. Pian aloitettuani valmentamisen huomasin, että valmentaminen on mukavaa ja aloitin kouluttautumaan valmentajana sekä muutenkin vikellyksen parissa. Innostuin perustamaan vikellysryhmiä ja pian valmennettavien määrä kasvoi.

Seuraavana aloitinkin opiskelut Vierumäellä Haaga-Heliassa ja opiskelujen aikana perustin toiminimen. Päätin panostaa valmentamiseen ja ostin hevosen, jonka koulutimme vikellykseen. Roolini laajeni valmentamisen lisäksi hevosen juoksuttamiseen treeneissä ja kilpailuissa. Sama hevonen on minulla edelleen ja siskoni on voittanut sillä viisi Suomen mestaruutta ja viime kesänä Baltian ja Pohjoismaiden mestaruuden. Tällä hetkellä minulla on kaksi omaa hevosta ja lisäksi valmennan muidenkin hevosilla. Valmennettavia on ympäri Suomen aloittelijoista maajoukkueurheilijaan.

Olen saanut lyhyessä ajassa melkoisesti oppia ja kokemusta valmentajana. Vuosien aikana tietotaitoa on tullut hurjasti lisää. Olen kehittynyt ohjeiden annossa sekä valmentamaan ja juoksuttamaan sujuvasti samaan aikaan. On ollut hienoa päästä jakamaan onnistumisen hetkiä kilpailuissa urheilijoiden kanssa. Mutta nyt SM-, PM-, EM- ja MM-kilpailutkin nähneenä voin sanoa, että nautin viikoittaisesta perustyöstä vikeltäjien ja hevosten parissa. Haastavinta on se, että näen pitkien välimatkojen takia vikeltäjiä lähinnä viikonloppuisin. Osan kanssa treenaamme myös etäyhteydellä.  

Valmentamisessa parasta on auttaa urheilijoita haastamaan itseään, oppimaan uutta, nauttimaan urheilusta ja pääsemään heidän tavoitteisiinsa. Meillä samassa ryhmässä treenaavat kaiken tasoiset vikeltäjät niin lapset kuin aikuiset ja integroidusti mukana ovat myös erityistä tukea tarvitsevat. Olen ollut mukana tuomassa Suomeen soveltavaa vikellystä ja toimin soveltavan vikellyksen ohjaajakoulutuksen kouluttajana. Hieno mahdollisuus jakaa tietotaitoa muille ja oppia itsekin uutta.

Urheilijalähtöisyys on minulle tärkeää, haluan kohdata jokaisen yksilönä ja tukea heidän autonomian kokemustaan. Haluan kehittyä valmentajana edelleen monipuolisesti niin lajitaidoissa kuin vuorovaikutustaidoissa. Tavoitteenani on nauttia valmentamisesta, kehittyä paremmaksi valmentajaksi ja onnistua työssäni niin ihmisten kuin hevostenkin parissa. Olen kokenut valmentajaurallani jo todella monta unohtumatonta ja uskomatonta hetkeä. Suomen Ratsastajainliiton Vuoden valmentaja -palkinto oli yksi tällainen. 

Suomen Valmentajiin kuulumalla saan ajankohtaista tietoa mm. Valmentaja-lehdestä. Lisäksi on ollut antoisaa kuulua Suomen Valmentajien nuorten valmentajien tiimiin ja päästä mukaan vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan.