Suomalaisessa valmennuksessa ja valmennuskulttuurissa on paljon hyvää. Sen tuo esiin myös Meidän urheilu -kehitysprosessi, jonka tavoitteena on vauhdittaa suomalaista valmennuskulttuuria kohti ihmislähtöistä tapaa valmentaa. Suomalaisessa valmennuskulttuurissa on aina ollut erittäin hyviä ja osaavia valmentajia ja Meidän urheilun avulla edistetään laadukkaan valmennuksen vahvistumista entisestään.
Meidän urheilu -kehitysprosessin määrittelyvaiheessa toteutettiin 20 haastattelua huippuvaiheen urheilijoille. Haastatteluissa ilmeni, että urheilijat toivovat valmentajiltaan hyvän urheilusaamisen lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä kohdata urheilija ihmisenä. Tällöin myös urheilijan suorituskyky urheilussa kasvaa ja valmennuksen laatu- ja vaatimustaso nousevat.
- Jos halutaan, että urheilija pääsee hyvään urheilusuoritukseen, on äärimmäisen tärkeätä, että urheilijan ja valmentajan välillä on vuorovaikutusta ja avoimuutta ja pystytään puhumaan muustakin kuin urheilusta, toteaa HIFK:n naisten päävalmentaja Saara Niemi.
Urheilijan ja valmentajan välistä vuorovaikutusta ja suhdetta on mahdollista kehittää. Niemelle avainasiana on kyselemisen hyödyntäminen ja kärsivällisyys, sillä valmentaja kohtaa työssään monenlaisia persoonia. Aina vuorovaikutustilanteet eivät onnistu. Valmentajan tulee sietää epäonnistumisiakin ja kehittää omaa toimintaansa siten, että jokaisen urheilijan kanssa löytyy hyvät tavat toimia. Niemen mukaan valmentajan tulee näyttää, että hän haluaa tuntea urheilijan ja välittää hänestä. Silloin valmentaja voi myös vaatia laadukasta toimintaa.
- Välillä urheilija-valmentajasuhteen rakentaminen vie aikaa, mutta sitä suhdetta pitää lähteä maltilla rakentamaan. Jotta voit vaatia, tulee sinun myös välittää. Valmentajana pitää kestää myös epäonnistumisia. Kun eri persoonat kohtaavat, tulee löytää oikeat tavat toimia, Niemi kuvaa omia tapojaan kehittää urheilija-valmentajasuhdetta.
Valmentajan päivästä 25.9. on tullut vuosittainen perinne, jota vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Valmentajan päivän ideana on tuoda urheiluvalmentajien arvokasta toimintaa esiin jakamalla kiitoksia sosiaalisessa mediassa ja järjestämällä pieniä yllätyksiä omille valmentajille. Kiitoksia ja tekoja välitetään somessa häshtägeillä #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive. Valmentajan päivän aloite lähti liikkeelle vuonna 2019 Suomesta, kun Suomi oli EU-puheenjohtajamaana vetovastuussa Euroopan urheiluviikosta. Aloitteen takana ovat Suomen Valmentajat, Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Valmentajuuden maailmanjärjestö ICCE (International Council for Coaching Excellence). Suomessa asiaa eteenpäin vie myös Euroopan urheiluviikon kontaktipiste opetushallitus.