Valmentajan päivä 25.9. – suomalaiset aloitteen takana

23.8.2023

Moniko tietää, kuinka valtava määrä maailmassa on valmentajia ja millainen merkitys heillä on sekä urheiluharrastajiin että huippu-urheilijoihin? Suomen aloitteesta lähteneen Valmentajan päivän tarkoituksena on kiittää valmentajia heidän arvokkaasta työstään.

Valmentajat näkyvät julkisuudessa yleensä vain huippujoukkueiden ja -urheilijoiden menestyksiä tai tappioita kommentoimassa. Harva tulee ajatelleeksi, millainen miljoonajoukko valmentajia kannustaa ja motivoi sekä urheiluharrastusta aloittavia nuoria että huippu-urheilijoitakin joka päivä. Valtaosa heistä vapaaehtoisesti ilman korvausta rakkaudesta lajiinsa ja työhönsä.

Pelkästään runsaan 5 miljoonan asukkaan Suomessa arvioidaan olevan noin 80 000 valmentajaa ja koko Euroopassa lähes 9 miljoonaa. Heidän merkityksensä yhteiskunnallisesti ja henkilökohtaisesti yksittäisten valmennettavien elämään on valtava.

Suomalaiset valmentajajärjestöt yhteistyötahoineen tekivät aikanaan aloitteen Valmentajan päivästä, jonka ideana on kiittää valmentajia heidän arvokkaasta työstään ja edistää alan arvostusta.

Tänä vuonna kiitoksia Valmentajan päivänä 25.9. jaetaan jo viidettä kertaa ja teemapäivä on maailmanlaajuinen.

Valmentajan päivä käyntiin vuonna 2019

Valmentajan päivää on virallisesti vietetty vuodesta 2019 lähtien. Asiaa vahvasti ajaneet Suomen valmentajajärjestöt polkaisivat kampanjan käyntiin syksyllä 2019, jolloin Suomi oli EU-puheenjohtajamaana vetovastuussa Euroopan urheiluviikosta. Päiväksi valittiin 25. syyskuuta, joka osuu niin Euroopan urheiluviikolle kuin Kanadan Valmentajan viikolle, joka myös oli yksi idean innoittajista.

Kampanjassa haastettiin urheilijoita, heidän vanhempiaan, urheilujärjestöjä ja muita urheilun piirissä toimivia kiittämään valmentajia sosiaalisessa mediassa ja keksimään erilaisia tempauksia valmentajien kiittämiseksi. Innokkaita osallistujia löytyikin heti. Yksi ensimmäisiä oli Keski-Pohjanmaan urheiluakatemia, joka juhlisti päivää useiden lajien avoimilla aamutreeneillä ja maksuttomalla seminaarilla seurojen valmentajille sekä nuorten vanhemmille.

Idean itu

Ajatus Valmentajan päivästä lähti itämään kuitenkin jo paljon aiemmin: ”Ajatus lähti liikkeelle oikeastaan jo vuonna 1995”, kertoo tällöin Pajulahden Valmennuskeskuksessa toiminut Kirsi Hämäläinen. ”Kuulin Gene Schembrin pitämän esityksen Australiassa järjestetystä Year of the Coach 1994 -kampanjasta, jonka ideana oli lisätä valmentajien arvostusta. Toin tätä ajatusta Suomessa esille vuosien varrella, mutta aika oli kypsä vasta muutama vuosikymmen myöhemmin. Toin ajatusta esille myös Valmentajuuden maailmanjärjestön ICCE:n hallituksessa, mutta ennen sosiaalisen median aikaa kansainvälinen kampanja oli aika vaikea toteuttaa. Sosiaalisen median kehittyminen ja suosion lisääntyminen oli ratkaisevaa siinä, että Valmentajan päivä mahdollistui.”

Suomessa valmentajien kiittämisen kampanjaa kokeiltiinkin sitten lopulta pienimuotoisesti syksyllä 2017. Suomen Olympiakomitean järjestämillä Huippu-urheilun verkostopäivillä yhtenä teemana oli valmentajien arvostus, ja siellä käynnistettiin Kiitti koutsi -kampanja. Ideana oli lähettää Suomen Valmentajien kanssa toteutettuja postikortteja omille valmentajille, entisille tai nykyisille. Kampanja sai hyvän vastaanoton ja suomalaiset toivat sitä aktiivisesti esille kansainvälisissä yhteyksissä.

Idusta kansainväliseksi kukinnoksi

Teemapäivä vakiintui pian vietettäväksi osana Euroopan urheiluviikkoa, ja vuosi vuodelta yhä useampi maa lähti kampanjaan mukaan paljolti kiitos suomalaisten ja ICCE:n aktiivisen markkinoinnin ja innostuksen.

”Valmentajan päivä on otettu erittäin hyvin vastaan. Olen ylpeä, että tällainen toimenpide valmentajien arvostuksen edistämiseksi on saatu vakiinnutettua vuosittaiseksi perinteeksi niin Suomessa kuin kansainvälisesti”, myhäilee Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen.

Suomessa Euroopan urheiluviikon vastuuorganisaatio Opetushallitus on myös tukenut kampanjaa voimakkaasti: ”Iloitsemme siitä, että Valmentajan päivä on vakiintunut osaksi Euroopan urheiluviikkoa ja levinnyt Suomen Valmentajien ja yhteistyötahojen kautta eurooppalaisille toimijoille”, kertoo Terhi Liintola Opetushallituksesta ja muistuttaa, että EU:n ohjelmissa on tarjolla rahoitusta valmentajien ja urheiluhenkilöstön kehityshankkeisiin ja liikkuvuuteen.

Osallistu Valmentajan päivään!

Valmentajan päivään voi osallistua monella tavalla. Yksinkertaisin ja usein arvokkain tapa on kiittää omaa valmentajaa suoraan, mutta keinoja on monia, ja urheilijat, vanhemmat ja järjestöt ovatkin keksineet mitä luovempia kiitostempauksia: on ilmestytty yllättäen kotioven taakse kunniakirja kainalossa tai jaettu sosiaaliseen mediaan julkisia terveisiä. Kampanjaa voikin tukea jakamalla kiitokset sosiaalisessa mediassa kampanjan häshtägeillä #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive.

Videoterveiset on ollut suosittu tapa kiittää valmentajia. Entinen huippu-urheilija ja nykyinen muodostelmaluisteluvalmentaja Laura Spiridovitsh kiittää videossaan valmentajiaan siitä, että on saanut urheilla kannustavassa ja iloisessa ilmapiirissä ja miten se on vaikuttanut omaan valmennustyyliin. Suomen Palloliitto taas kiittää kaikkia yli 10,000 juniorivalmentajaansa koskettavalla lyhytelokuvalla.

Tietolaatikko 1: Miten osallistua?

Kiitä valmentajaa Valmentajan päivänä 25.9 Suomen valmentajien vinkeillä: - Lataa kuvapankista #kiittikoutsi / #thankscoach kuvakehykset.

- Ota / etsi omista kuvistasi kuva valmentajastasi ja lataa kuvakehykset valmentajan kuvan päälle. Ohjeet kuvakehyksen lisäämiseksi oman kuvasi päälle löydät täältä.

- Julkaise kuva somessa käyttäen tunnisteita #kiittikoutsi, #thankscoach, #beactive ja merkitsemällä @suomenvalmentajat.

Valmentajan päivän viestintämateriaalia löytyy täältä.

Linkit aineistoihin on koottu tänne.

Tietolaatikko 2: Valmentajan päivän tausta

Valmentajan päivän aloite lähti liikkeelle vuonna 2019 Suomesta, kun Suomi oli EU-puheenjohtajamaana vetovastuussa Euroopan urheiluviikosta. Aloitteen takana ovat Suomen Valmentajat, Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Valmentajuuden maailmanjärjestö ICCE (International Council for Coaching Excellence). Suomessa asiaa edistää myös Euroopan urheiluviikon kontaktipiste Opetushallitus.

Suomen ValmentajatSuomen Ammattivalmentajat SAVALSuomen OlympiakomiteaValmentajuuden maailmanjärjestö / ICCE (International Council for Coaching Excellence)Opetushallitus

Valmentajan päivän aikajana:

1995

Heinäkuussa järjestetään ensimmäinen Coach Education Summit Leedsissä, Britanniassa, missä Kirsi Hämäläinen Pajulahden Valmennuskeskuksesta kuulee Gene Schembrin pitämän esityksen Australiassa järjestetystä ”Year of the Coach 1994” -kampanjasta, jonka ideana oli lisätä valmentajien arvostusta, ja alkaa haaveilla idean toteuttamisesta myös Suomessa.

1995-2017

Kirsi Hämäläinen muiden asiasta innostuneiden suomalaisten kanssa pitää ideaa elossa eri yhteyksissä.

2017

9.10. Ensimmäinen "Kiitti koutsi" -kampanja käynnistetään Suomen Olympiakomitean Huippu-urheilun verkostopäivillä, joiden teemana on valmentajuus ja osaamisen kehittäminen.

2018

3.-5.10. Kansainvälisen Valmentajan päivän idea hyväksytään ICCE:n hallituksen kokouksessa Pariisissa.

2019

Kevät. Kampanja päätetään polkaista käyntiin Suomen Valmentajien johdolla. Päivämääräksi valitaan 25.9. ja teemaksi #kiittikoutsi / #thankscoach ja se päätetään yhdistää Euroopan urheiluviikon #beactive -toimenpiteisiin. Ideaa edistetään aktiivisesti ICCE:n hallituksessa ja Euroopan komissiossa.

Toukokuu. Sari Tuunainen, Suomen valmentajat, osallistuu ICCE:n edustajana Euroopan urheiluviikon tapahtumaan Key Players’ Seminar Sintrassa, Portugalissa, missä markkinoi ideaa.

28.6. Youtubessa julkaistaan markkinointivideo When have you thanked your coach? Suomen Valmentajien tuottaman videon kieleksi valittiin englanti, jotta se toimii myös kansainvälisesti teemapäivän markkinoinnissa.

Syksy. Tuotetaan ennakkoviestintämateriaaleja päivän esiin nostamiseksi Suomessa, etenkin ensimmäisiä #kiittkoutsi-videoita.

25.9. Ensimmäinen virallinen Valmentajien päivä järjestetään Suomessa. Muutama muu Euroopan maa, esim. Unkari, lähtee jo mukaan. ICCE:n presidentti John Bales vierailee Suomessa ja on mukana markkinoimassa päivää Euroopan urheiluviikon päätapahtumassa Espoon Leppävaarassa.

25.10. Kirsi Hämäläinen, Olympiakomitea, ja Sari Tuunainen, Suomen Valmentajat, tekevät markkinointivideon, joka esitetään Euroopan komission liikuntayksikön kokouksessa Trentossa.

31.10.-2.11. Kirsi Hämäläinen, Olympiakomitea, ja Sari Tuunainen, Suomen Valmentajat, esittävät ICCE:n maailmankonferenssissa Tokiossa #thankscoach-haasteen tilaisuuden noin 450 osallistujalle. Lähes kaikki nostavat käden pystyyn osallistumisen merkiksi, ja haasteen esittänyt kaksikko saa innostuneen vastaanoton.

2020

25.9.2020 Toinen Valmentajan päivä järjestetään yhä useammassa maassa. ICCE markkinoi päivää voimakkaasti, minkä ansiosta kansainvälinen tietoisuus lisääntyy. Suomen ennakkoviestinnässä tuotetaan ja julkaistaan lisää #kiittikoutsi-videoita.

2021

25.9. Kolmas Valmentajan päivä järjestetään Suomessa. Ennakkoviestinnän teemana on “Valmentajuuden faktat”. Näkyvyys kasvaa edelleen ja nyt voidaan sanoa, että päivä on levinnyt maailmanlaajuiseksi. ICCE:n panostus päivän markkinoinnissa on taas merkittävä.

2022

25.9. Neljäs Valmentajan päivä järjestetään Suomessa. Ennakkoviestintää tehdään teemalla ”hyvä valmennus ja eettiset asiat”. Teemapäivä jatkaa kasvuaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, ja monet urheiluorganisaatiot panostavat merkittävästi tapahtumaan.

Aineistot koostanut Maarit Ritvanen