Valmentajan päivä 25.9. – ”Koko ajan voi oppia lisää”

12.9.2024

Valmentajan päivää vietetään jälleen syyskuun 25. päivänä. Päivän teemana on #kiittikoutsi, kansainvälisesti #ThanksCoach, ja se järjestetään liitettynä Euroopan urheiluviikon #beactive-toimenpiteisiin. Valmentajan päivän ennakkoviestinnän teemaksi on valittu tänä vuonna valmentajan osaamisen kehittäminen ja siihen tarjolla olevat työkalut. Tässä tiedotteessa ja siihen linkitetyssä videossa avataan yhden nuoren seuravalmentajan ajatuksia valmentajana kehittymisestä.

Kristoffer Björkskog, ”Krasti” toimii Espoon Thaiboxingissa valmentajana. Omaa menestyksekästä urheilu-uraa on taustalla kymmenen vuotta ja valmennusuraa siinä rinnalla kaikkiaan seitsemän vuotta. Reilun vuoden hän on ollut ”enemmän tosissaan” valmennuspuolella.

Björkskog on käynyt vetämässä treenileirejä myös ulkomailla, muun muassa Thaimaassa, Ruotsissa ja Hollannissa, ja hakenut sieltä lajioppia. Hän kokee myös oppineensa paljon omilta valmentajiltaan. Tällä hetkellä osaamista valmennukseen tulee arjen valmennustoiminnasta ja keskusteluista muiden valmentajien kanssa. Myös koulutuksiin osallistumisilla on vaikutusta hänen valmentajana kehittymiseensä.

Björkskog painottaa, että valmentaja voi koko ajan oppia lisää. 

- Koen, että valmentajana et ole ikinä valmis, koko ajan tulee lisää oppia. Miettii ja sitten yrittää löytää ratkaisuja asioihin. Totta kai keskustelee muiden valmentajien kanssa ja ottelijoiden kanssa, että miksi tämä ei toiminut.

- Ehkä sellainen asenne kanssa, ettei tiedä kaikkea on tosi tärkeää. Sitten, jos jossain vaiheessa tyytyy siihen, että nyt tiedän tarpeeksi, niin luulen, että itsensä kehittäminen loppuu sitten siinä.

Valmennettavat tulee Björkskogin mukaan kohdata yksilöinä, mikä haastaa valmentajaa.

- Olen huomannut, että monilla kisaajilla esimerkiksi kisajännitys on ihan erilainen. Treenaaminen, treenaamistyyli on kaikilla vähän eri. Siinä on se valmentajan haaste, että miten tyydytät urheilijoiden tarpeita, kun kaikki on erilaisia.

Hän toivoo, että seuratoiminnassa mukana olevat valmentajat kehittäisivät itseään aktiivisesti. Esimerkiksi seurat voisivat hänen mukaansa ottaa ulkopuolisia valmentajia vierailulle jakamaan osaamistaan.

Katso Valmentajan päivän ennakkovideo Kristoffer Björkskogista!

Seuraavassa Valmentajan päivän ennakkotiedotteessa valmentajan osaamista tullaan kuvaamaan lajiliiton näkökulmasta.

Suomen Valmentajien toiminnan piirissä järjestetään jälleen myös jokasyksyinen Nuoret valmentajat – Tulevaisuuden tekijät -tapahtuma, joka omalta osaltaan vahvistaa alle 30-vuotiaiden valmentajien osaamista. Tällä kertaa tapahtuma järjestetään Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 28.-29.9.2024. Tapahtumaan mahtuu vielä kohdejoukkoon kuuluvia nuoria valmentajia.

Valmentajan päivän aloite lähti liikkeelle vuonna 2019 Suomesta, kun Suomi oli EU-puheenjohtajamaana vetovastuussa Euroopan urheiluviikosta. Aloitteen takana ovat Suomen Valmentajat, Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Valmentajuuden maailmanjärjestö ICCE (International Council for Coaching Excellence). Suomessa asiaa eteenpäin vie myös Euroopan urheiluviikon kontaktipiste opetushallitus.