Jenni Salomäki toimii Suomen Cheerleadingliitossa valmennusosaamisen kehittäjänä. Liitolla on valmentajille koulutuspolku, joka ohjaa käymään koulutuksia ohjauksen perusteista aina ammattivalmentajan tasolle saakka.
Cheerleadingliitto on käyttänyt myös esimerkiksi Meidän urheilu -kehitysprosessissa tuotettua Ihmislähtöisyyden tukeminen valmennustapahtumassa -työkalua seuravierailuillaan syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana.
- Lajiliiton kouluttajat kävi vierailemassa ympäri Suomen eri seuroissa ja hyödynsi tätä työkalua treenien seurannassa. Isoin kehityskohde, mikä huomattiin, oli vuorovaikutus. Se oli yksimielisesti kaikkien vierailuja tehneiden kouluttajien mielipide, toteaa Salomäki.
Salomäen mukaan valmentajan on tärkeää kouluttautua ja sen jälkeen uskaltaa kokeilla uusia asioita valmennuksessaan.
- Erityisesti haluaisin mainita sen, että ei riitä, että käy vaan koulutuksessa kuuntelemassa niitä oppeja, vaan oikeasti se itse oppiminen tapahtuu siellä arjessa treeneissä. Kun otat koulutuksesta itsellesi niitä oivalluksia ja pääpointteja ja sitten lähdet miettimään, että miten voit omassa valmennustyössä lähteä jalkauttamaan niitä oppeja ja kokeilemaan. Sekin on tärkeää, että uskaltaa kokeilla siellä arjessa, eikä ajattele, että joku tietty toimintamalli olisi vaan yksi ainoa sopiva tapa valmentaa, Salomäki summaa.
Koulutusaineistojen puutteeseen uusien valmentajien osaamisen kehittäminen ei Salomäen mukaan kaadu. Liitolla on valmentajan polkua aloittaville Tervetuloa ohjaajaksi -koulutus. Sen lisäksi lajissa hyödynnetään esimerkiksi Suomen Olympiakomitean Vastuullinen valmentaja -verkkokurssia ja Mieli ry:n Nuori mieli urheilussa -verkkokoulutuksia. Seurojen roolissa on myös tukea aloittavan valmentajan valmennusarkea.
Katso Valmentajan päivän ennakkovideo Jenni Salomäestä!
Valmentajan päivän aloite lähti liikkeelle vuonna 2019 Suomesta, kun Suomi oli EU-puheenjohtajamaana vetovastuussa Euroopan urheiluviikosta. Aloitteen takana ovat Suomen Valmentajat, Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Valmentajuuden maailmanjärjestö ICCE (International Council for Coaching Excellence). Suomessa asiaa eteenpäin vie myös Euroopan urheiluviikon kontaktipiste opetushallitus.