Valmentaa kuin nainen -hanke tukee naisvalmentajia painin 2. tason valmentajakoulutuksessa

12.10.2020

Suomen Valmentajien johtamaa Valmentaa kuin nainen -hanketta on toteutettu menestyksekkäästi vuosina 2013-2019 joukkuepalloilulajien kanssa. Vuosina 2020-2021 hanketta toteutetaan kamppailulajeissa. Hankkeen kautta pyritään kouluttamaan aiempaa enemmän naisia lajikoulutusten 2. ja 3. tasoilla sekä muun muassa Urheilijasta valmentajaksi -koulutuksessa. Naisvalmentajille koulutetaan myös mentoreita ja heitä tuetaan mentorointiryhmissä.

Kuvassa vasemmalta: Marianne Haukilahti, Linda Uschanoff ja Heli Moliis

Painiliiton 2. tason koulutuksessa Valmentaa kuin nainen –hankkeen tukemina ovat mukana Linda Uschanoff, Heli Moliis ja Marianne Haukilahti. Hankkeen muukin tuki on tullut heille jo tutuksi.

- Hankkeen kautta saatu tuki on ollut itselleni kovin tärkeä ja erityisen motivoiva. Koulutuksia on tarjolla mukavasti ja monipuolinen lisäkouluttautuminen on nyt mahdollista hankkeen sekä oman seuran tuen myötä. Verkostoituminen muiden naisvalmentajien kanssa on avautunut uudella tavalla ja esimerkiksi mentorointiryhmä on aivan loistava. Kiitokset tästä hienosta mahdollisuudesta!, kiittelee Marianne Haukilahti.

- Tuella on ollut iso merkitys minulle. Vaikka seura on myös tukenut koulutusta, on hienoa, että naisia valmentajina tuetaan myös hankkeen kautta. Etenkin lajissa, jossa suurin osa valmentajista on miehiä, tulee arvostettu olo, kun oma panos huomioidaan. Tietynlaista yhteisöllisyyttä on kaivannut vuosien saatossa. Sitä on nyt tullut hankkeen myötä paljon enemmän, kertoo puolestaan Heli Moliis.

Koulutusten ja mentorointien lisäksi hankkeessa järjestetään kaikille avoimia alueellisia matalan kynnyksen tapahtumia. Tilaisuuksien tarkoituksena on esikuvien tarinoiden ja asiantuntijoiden johdattelemana houkutella lisää naisvalmentajia valmentajan polulle sekä voimaannuttaa jo valmennuksessa mukana olevia. Myös esimerkiksi seurat hyötyvät tilaisuuksien antamista näkökulmista siihen, miten naisia voisi saada mukaan toimintaan.

- Kun kuulin Valmentaa kuin nainen hankkeesta, olin aivan häkeltynyt! Meitä naisia tosiaan halutaan mukaan valmennushommiin ja meidän panostamme siellä arvostetaan. Uskon myös, että naisvalmentajuus tuo lajeihin hieman omanlaistaan näkökulmaa ja tämähän on vain rikkaus. Tyttö- ja naisharrastajille tietynlainen “girl power” antaa paljon. Olen hyvin kiitollinen tuesta, minkä Valmentaa kuin nainen hanke meille naisille antaa, hehkuttaa Linda Uschanoff.

Valmentaa kuin nainen -hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen päätavoite on lisätä kamppailulajien ja painonnoston naisvalmentajien kokonaismäärää, ja erityisesti huippuvalmentajien määrää, sekä tukea ja luoda tukiverkostoa jo toiminnassa mukana oleville naisvalmentajille. Vastaavassa hankkeessa on menneinä vuosina toimittu joukkuepalloilulajeissa. Tämän työn jatkamiseksi osa hankkeen toimista kohdennetaan myös palloilulajien naisille jatkossakin. Palloilulajien lajiliittojen osalta hankeyhteistyö päättyi vuoden 2019 lopussa.

Suomen Valmentajat on tärkeä roolipelaaja valmentajien joukkueessa edistämässä joukkueen ja sen jäsenten menestystä ja hyvinvointia. Yhdistys on kaikkien Suomessa toimivien valmentajien ja valmentajuutta edistävien tahojen kotipesä ja palveluorganisaatio. Yhdistyksellä on noin 4000 jäsentä.

Kamppailulajien hankkeeseen yhdessä Suomen Valmentajien kanssa sitoutuneet lajiliitot ovat Suomen Judoliitto, Suomen Karateliitto, Suomen Muaythailiitto, Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto, Suomen Nyrkkeilyliitto, Suomen Painiliitto, Suomen Painonnostoliitto, Suomen Taekwondoliitto ja Suomen Taido. Painonnosto tekee hallinnollista ja toiminnallista yhteistyötä kamppailulajien kanssa ja on siten mukana

kamppailulajien hankkeessakin. Hankkeen edetessä voidaan ottaa mukaan myös muita kamppailulajeja. Lajiliittojen lisäksi hankkeen taustayhteisöjä ovat Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.