- Tärkeintä hankkeessa oli se, että pystyimme tukemaan yksittäisten naisvalmentajien urapolkuja koulutuksella, mentoroinnilla ja verkostoja rakentamalla. Useat naiset hakeutuivat ylemmän tason koulutuksiin ja haastavimpiin valmennustehtäviin. Naisten määrä hankkeen aikana on kasvanut etenkin nais- ja tyttöpuolen maajoukkuetoiminnoissa ja lievää kasvua on nähtävissä myös naisten pääsarjatasolla. Miesten valmennuksessa naisia on yhä vähän, toteaa Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen.
- Ne lajiliitot, jotka olivat mukana alusta saakka, ja koko ajan aktiivisia, saavuttivat suurimmat muutokset. Kolme aktiivisinta olivat ringette, jalkapallo ja jääkiekko. Myös amerikkalainen jalkapallo ja salibandy kulkivat pitkän ja tuloksekkaan tien hankkeessa. Muissa lajeissa oli yksittäisiä hyviä jaksoja ja toimenpiteitä. Ringette lajina oli hankkeen idean alkulähde ja antoi panosta myös hankkeen hallinnointiin, Tuunainen kiittelee.
Hankkeen loppuraportti listaa suurimmat onnistumiset kaikkiaan kahdeksan otsikon alle. Valmentajien urapolkuihin vaikuttamisen ja naisvalmentajien määrän kasvun lisäksi hanke saavutti medianäkyvyyttä valmennuksen tasa-arvolle, toi esiin naisvalmentajaesikuvia, teki yhteistyötä muiden tasa-arvohankkeiden kanssa ja oli kansainvälisesti esillä.
Hanke on ollut osaltaan aikaansaamassa lumipalloefektiä, mikä on näkynyt tasa-arvohankkeiden lisääntymisenä muun muassa johtamisen osalta. Lumipalloefektin piiriin voi lukea myös Yle Urheilun toimet palloilulajien tasa-arvoisemman näkyvyyden eteen. Osana hanketta Ylen kanssa toteutettiin yhteistyössä vuonna 2019 kommentaattorikoulutus, josta useat tv-lähetyksissä asiantuntijoina sittemmin toimineet naiset saivat oppia, tukea ja rohkaisua.
Hankkeen saavutuksiin luetaan myös Suomen Valmentajien rooli valmennuksen tasa-arvon asiantuntijana sekä se, että jatkuvuutta kehitykselle on nähtävissä niin palloilulajeissa kuin uuden hankkeen myötä kamppailulajeissakin. Palloilulajien lajiliittojen osalta hankeyhteistyö päättyi vuoden 2019 lopussa. Saatuja oppeja päästään viemään eteenpäin kamppailulajien ja painonnoston kaksivuotisessa hankkeessa. Kehityksen jatkuvuuden varmistamiseksi osa uuden hankkeen toimista kohdennetaan myös palloilulajien naisille.
Palloilulajien Valmentaa kuin nainen -hankkeessa lajeista mukana olivat jalkapallo, käsipallo, ringette, salibandy, jääkiekko, amerikkalainen jalkapallo, pesäpallo, koripallo, lentopallo, ultimate, rugby ja vammaisurheilun palloilulajit. Taustatahoina olivat Olympiakomitea ja Suomen ammattivalmentajat SAVAL. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.
Liitteenä hankkeen kolmen raportin tiivistelmät kunkin aikakauden tuloksista:
Tiivistelmä tuloksista 2019
Tiivistelmä tuloksista 2017
Tiivistelmä tuloksista 2015
Valmentaa kuin nainen -hankkeen löydät nettisivuiltamme ja Facebookista.