Reijo Pihl sai lasten ja nuorten valmentajapalkinnon

15.7.2024

Heinäkuun perjantai-illassa Helmareiden pelin alkuseremonioissa Turussa palkittiin paikallinen jalkapallopallovalmentaja Reijo Pihl ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä lasten ja nuorten valmennuksessa. Pihl sai Alfred Kordelinin säätiön Urheilun Tuki -rahaston myöntämän 2000 euron palkinnon.

Reijo Pihl (kesk.) vastaanotti Alfred Kordelinin säätiön valmentajapalkinnon 12.7.2024 Turussa. Palkinnon ojensivat Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen ja Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Kuva: SPL / Jyri Sulander

Reijo Pihl on sytyttänyt kipinän lukemattomiin turkulaisiin lapsiin ja nuoriin lähes 50-vuotisella valmennustyöllään. Turkulaisista seuroista erityisesti Turun Nappulaliigassa Reijon kädenjälki on merkittävä. Hän on toiminut myös ÅIFK:ssa, TuTo:ssa, TPS:ssa ja Turun Pyrkivässä.

Pihl oli aikaansa edellä jo 1980-luvulla, jolloin hän pohti, miten lasten ja nuorten valmennusta voisi kehittää ja monipuolistaa. Pihl on aina painottanut monipuolisen liikuntataustan tärkeyttä ja tärkeintä oppiaan: ”Anna lapsen itse oivaltaa.” Hän on innostava, intohimoinen ja osaava lasten valmentaja, joka on aina osannut laskeutua lasten tasolle.

Pihlin valmennusura alkoi vuonna 1976 jatkuen lähes yhtäjaksoisesti edelleen. Hän on tehnyt itseään korostamatonta ja tinkimätöntä vapaaehtoistyötä sekä poikien että tyttöjen valmentajana. Osa nykyisistä ja entisistä liiga- ja maajoukkuetason pelaajista on kulkenut uransa alkuvaiheessa Reijon ”käsien kautta” huipulle asti, ja he muistavat ja kunnioittavat valmentajaansa edelleen lämmöllä.

Helmarien maalivahti Anna Tamminen oli Reijo Pihlin valmennuksessa 10-vuotiaana.

- Reijo valmensi minua Turun Pyrkivässä, kun olin pieni. Muistan, että hän oli aina hyvällä tuulella ja tsemppasi kaikkia kovasti. Itselleni ja varmasti kaikille muille joukkueessa olleille oli erityisen tärkeää 10 vuoden iässä, että ympärillä oli turvallinen, iloinen ja kannustava aikuinen. Kiitos Reijo!

Miesten A-maajoukkueen maalivahti ja kapteeni Lukas Hradecky on todennut seuraavasti:

”Ikuinen kunnioitus ja kiitollisuus Reijoa kohtaan. Miehellä on aina sopiva pilke silmäkulmassa, ja Reijon tapa saada juniorit nauttimaan ja oppimaan jalkapallosta on ainutlaatuinen.”

Suomen Palloliiton Läntisen alueen aluepäällikkö Jouni Koivuniemi on seurannut Reijo Pihlin toimintaa eri seuroissa vuosikymmenten ajan.

- Reijon toiminta Turussa ja Turun seudulla on ollut todella merkittävää. Hän on kokenut nimenomaan toiminnan lasten maailmassa itselleen tärkeimmäksi, ja Reijon omat sanat ”lapsilla on oltava hauskaa, sillä silloin lapset oppivat” kuvaavat hienosti hänen ajatusmaailmaansa.

Alfred Kordelinin säätiön valmentajapalkintoa esittää valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä. Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön Urheilun tuki -rahastosta myönnettävät palkinnot ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 6 miljoonaa euroa. Urheilun tuki -rahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.