Menestyvää urheilua urheilijalähtöisellä valmennuksella

25.1.2024

22.1.2024 järjestettiin urheilijakeskeisen valmennuksen webinaari valmentajille ja vanhemmille yhteistyössä Suomen Urheiluopiston, Liikuntakeskus Pajulahden, Päijät-Hämeen Urheiluakatemian sekä Suomen Valmentajien ja Meidän urheilu -kehitysprosessin kesken. Webinaarin paneelikeskusteluun osallistui vieraana SAVAL:n puheenjohtaja, valmentaja Erkka Westerlund, Lahden Hiihtoseuran mäkihypyn ja yhdistetyn valmentaja Olli Muotka sekä Lahden Ahkeran estejuoksija Nelli Nordlund. Webinaarin juonsi Suomen Valmentajilta Meidän urheilun hankevastaava Henna Tanhuanpää.

Lahden Hiihtoseuran mäkihypyn ja yhdistetyn valmentaja Olli Muotka. Kuva Askel Sports / Kimi Jaakkola 

Suomalainen valmennuskulttuuri on murroksessa autoritäärisestä ja valmentajakeskeisestä toiminnasta kohti urheilijakeskeistä toimintaa. Vuonna 1969 valmentamisen aloittanut Erkka Westerlund kuvasi webinaarin alussa valmentaneensa 30 vuotta valmentajakeskeisesti ja yrittänyt viimeiset 15 vuotta opetella urheilijalähtöistä valmennusta. Hänen mukaansa valmentajan tehtävänä on saada ympärillä olevat ihmiset onnistumaan.

-Oikeastaan voimme nykyisin puhua ihmislähtöisestä tai tässä tapauksessa, kun puhutaan valmennuksesta, urheilijalähtöisestä valmennuksesta. Tässä tyylissä urheilija on subjekti, joka on oman urheilunsa tekijä ja toteuttaja, toteaa Westerlund urheilijalähtöisestä valmentamisesta.

Halu auttaa urheilijaa on mäkihypyn ja yhdistetyn nuorten urheilijoiden parissa toimivan Olli Muotkan valmennusfilosofian kulmakivi.

-Ei pelkästään puhuta mäkihypystä, lapsen ja nuoren oppimisesta ja kehittymisestä kohti isompia mäkiä ja kansainvälisiä kisoja tulevaisuudessa, vaan ihan yhtä lailla siinä on ollut tärkeää kasvattaa heitä ihmisinä, kuvaa Muotka valmennusfilosofiaansa. Muotkan kokemuksen mukaan hyvinvoiva ihminen myös urheilee paremmin ja hänen tavoitteenaan onkin auttaa urheilijaa kokonaisvaltaisesti lajin parissa.

Estejuoksija Nelli Nordlund arvostaa valmentajassa hyviä vuorovaikutustaitoja ja sitä, että valmentaja on kiinnostunut myös urheilijasta ihmisenä ja hänellä on kykyä reagoida urheilijan tuntemuksiin ja urheilijan omiin kokemuksiin urheilustaan.

-Kokonaisvaltainen välittäminen ja otetaan huomioon muutkin jutut kuin vain treenit, kuten palautuminen ja henkisen puolen asiat ja niistä keskustellaan. Kaikki ei pyöri pelkästään urheilun ympärillä eli otetaan huomioon ihminen yksilönä ja jos tulee jotain stressaavampaa ajanjaksoa elämässä, niin se otetaan huomioon siinä treenaamisessa ja valmennussuunnitelmassa ja mukautetaan se siihen tilanteeseen, toteaa Nordlund asioista, joita hän arvostaa valmentajan toiminnassa.

Webinaaritallenne on katsottavissa tästä.