Näin ajattelemme Suomen Valmentajissa ja Suomen Ammattivalmentajat SAVALissa. Valmennuksen laatua ja valmennuskulttuuria pääsemme kehittämään Meidän urheilu -kehitysprosessin avulla, johon on jo nyt saatu useat urheilun toimijat tueksi.
Urheilijalähtöinen valmennus on kahdensuuntaista vuorovaikutusta valmentajan ja urheilijan välillä. Urheilijalähtöisessä toiminnassa energia tekemiseen kumpuaa urheilijan sisältä hänen henkisistä voimavaroistaan. Parhaat suomalaiset valmentajat ovat jo pitkällä urheilijalähtöisessä toimintatavassa, mutta sen valtavirtaistaminen on vielä kesken.
Tulevan kolmen vuoden aikana toivomme, että tavoitamme vaikuttavasti kaikki suomalaisen urheilun tekijät ja pääsemme yhdessä kehittämään valmennuksen laatua ja valmennuskulttuuria ‒ lisäämään yhteistä ymmärrystä ja osaamista. Työhön halutaan osallistaa suomalaisen urheilun tekijät – ennen kaikkea urheilijat, valmentajat ja valmennusosaamisen kehittäjät.
Meidän urheilu -kehitysprosessin kolme hahmoteltua toimintakokonaisuutta:
1) Miten voimme edistää urheilijalähtöisen valmennuksen osaamista formaaleissa koulutuksissa?
2) Millä toimintatavoilla voimme edistää valmentajan ”työssä oppimista” arjessa joka päivä?
3) Miten voimme vuorovaikutuksen ja viestinnän kautta vauhdittaa urheilijalähtöisen valmennuskulttuurin kehittymistä Suomessa?
Laajempi esittely Meidän urheilu -kehitysprosessista ja useita artikkeleita urheilijalähtöisestä valmennuksesta 17.2. ilmestyvässä Valmentaja -lehdessä.
Suomen Valmentajissa aloitti helmikuun alussa kokoaikaisena työntekijänä Henna Tanhuanpää vastuullaan on Meidän urheilu -kehitystyön vienti eteenpäin.
Teksti: Erkka Westerlund, Jorma Kemppainen, Raino Nieminen, Sari Tuunainen ja Henna Tanhuanpää