Jukka Jalonen kuvaa podcastissa omaa kasvuaan valmentajana ja erityisesti valmennustiimin johtajana. Hän kokee joutuneensa erityisesti puntaroimaan omaa toimintaansa ja kykyään luottaa muihin valmentajiin tiimissänsä. Jalosen mukaan häneltä on mennyt muutama vuosi aikaa oppia delegoimaan asioita ja antamaan vastuuta myös muille valmentajille hänen tiimissään. Tällä hetkellä kokonaisuus on kuitenkin hyvällä tasolla ja joukkueen valmennustiimin roolitus on selkeä.
- Se vaara siinä usein on, että päävalmentaja ei aina luota alaisiinsa ja haluaa tehdä itse kaikki. Ehkä siinä meni jonkin aikaa, että ei tarvinnut enää miettiä hoitaako tämä kaveri tämän homman. Tottakai siinä pitää oppia tuntemaan toinen ihminen, mutta antaa se luotto lähtökohtaisesti jo heti alussa. Siihen mä oon kyllä oppinut, luotan täysillä kaikkiin meidän johtoryhmän jäseniin, puhuu Jalonen Pelin henki -jaksossa omasta matkastaan valmennustiimin johtajana.
Hyvä ilmapiiri mahdollistaa hyvän valmennussuhteen
Jarno Koivunen on seiväshypyn suomalainen huippuvalmentaja, joka toimii niin Wilma Murron henkilökohtaisena valmentajana kuin Turun seudun urheiluakatemian yleisurheiluvalmentajana. Viime kesänä hänen valmennettavansa Wilma Murto voitti Euroopan mestaruuden ja hän hyppäsi talvella sisähallien mestariksi EM-kilpailuissa.
Koivusen valmennusfilosofiassa vuorovaikutuksella ja hyvän ilmapiirin rakentamisella on iso merkitys. Koivunen pyrkii jatkuvasti kasvattamaan urheilijoitaan ottamaan vastuuta omasta tekemisestään. Koivunen kuvaa Pelin henki -jaksossa kuinka hänelle on tärkeää saada valmennuksen ilmapiiri toimimaan alusta asti hyvin sekä ryhmätason valmennuksessa että henkilökohtaisessa valmennussuhteessa.
- Se lähtee niistä perusasioista. Ensimmäinen kohtaaminen ja siinä pitää saada se ilmapiiri luotua sellaiseksi, että siellä on turvallista olla ja valmentajan kanssa on helppo keskustella, koska ilman sitä se pyörä lähtee ihan väärään suuntaan. Oikeastaan aluksi sillä valmennuksella ei ole niin väliä. pääasia on, että alkuun tulee hyvä yhteenkuuluvuuden tunne ja saadaan porukka yhteen. Sen jälkeen sun on helppo auttaa ja yhdessä urheilijan kanssa mennä eteenpäin, kun se luottamus saadaan heti alussa luotua, kertoo Koivunen omasta tavastaan toimia valmentajana.
Autonomiaa ja osallisuutta vahvistava valmennus luo menestyvän joukkueen
Maria Wahlroos on valmentanut Suomen Cheerleading -maajoukkueen neljään maailmanmestaruuteen. Wahlroosin Pelin henki -podcastin jaksossa teemana on ihmislähtöisyys ja jaksossa käydään läpi maajoukkueen toimintatapoja sekä Wahlroosin valmennusfilosofiaa, joka lähtee joukkueen jäsenten tuntemisesta ja autonomian vahvistamisesta. Joukkueen jäsenten keskinäistä tuntemista vahvistetaan esimerkiksi leiripäivän aikana sillä, että jokainen toimii päivän ajan ilman puhelinta. Tällä vahvistetaan luottamusta ja tuntemista, joita joukkue voi aidosti rakentaa päivän ajan olemalla läsnä toistensa kanssa puhelimen sijaan myös tauoilla.
Wahlroosin mukaan jos tulet autoritäärisestä valmenuskulttuurista, jossa sinun ei ole tarvinnut itse ajatella koskaan ympäristöön, missä sinun pitää itse löytää keinot oppia taitoja voi olla iso kulttuurin muutos ja sopeutumisen paikka urheilijalle
- Meillä ei ole valmista manuaalia mistä katsotaan että näin nämä taidot tehdään, vaan ne pitää itse opetella. Se saattaa olla iso järkytys jollekin urheilijalla, jolle valmentaja on aina sanonut että näin teet, näin ratkaiset näitä asioita. Sitten tulet tänne maajoukkueeseen, jossa tehdään asioita joita kukaan ei ole vielä ratkaissut, ja sinun pitää itse löytää reitit niiden ratkomiseen. Toki jaetaan paljon yhdessä joukkueen kesken näitä vinkkejä ja ideoita, toteaa Wahlroos joukkueen tavasta toimia.
Pelin henki -podcastia juontaa Suomen Valmentajien puheenjohtaja Toni Kallio, jonka vieraaksi saapuu viikoittain kiinnostavia urheilun parissa toimivia henkilöitä. Podcast toteutetaan videopodcastina, jonka ääniversio julkaistaan Spotifyssa, Apple Podcasteissa ja videoversio Suomen Valmentajien Youtube-kanavalla ja Spotifyssa. Jaksot ovat myöhemmin käytettävissä myös esimerkiksi opetusmateriaaleiksi.
Jaksojen aikataulu, teemat ja vieraat
18.04. 1. Valmennuskulttuuri - Kyösti Lampinen
25.04. 2. Urheilujohtaminen ja urheilun yhteiskunnallinen merkitys - Taina Susiluoto
02.05. 3. Huippu-urheilu osana urheilukulttuuria - Erkka Westerlund
09.05. 4. Huipputiimi - Jukka Jalonen
16.05. 5. Vuorovaikutus - Jarno Koivunen
23.05. 6. Ihmislähtöisyys - Maria Wahlroos
30.05. 7. Turvallinen toimintaympäristö - Laura Andelin
06.06. 8. Valmentajan osaaminen ja jatkuvan oppimisen johtaminen - Antti Paananen
Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi.