Summerdanncecamps.dk on leiri tanssiurheilijoille Tanskassa. Leirillä on jo pitkä historia. Leiri on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2012. Pääjärjestäjänä ja leirin koordinaattorina toimii tanskalainen pidetty ja arvostettu latinalaistanssin maailmanmestari Peter Stokkebroe.
400 tanssijaa ja noin 20 valmentajaa ja tanssinopettajaa kokoontuu viiden päivän ajaksi Tanskan Horsensin BGI Akademiet urheiluopistoon saamaan oppia, jakamaan kokemuksiaan ja tietotaitoaan, viettämään aikaa ja unohtumattomia hetkiä rakkaan lajin eli vakio- ja latinalaistanssin parissa.
Leiri koostuu ryhmätunneista ja yksityistunneista, yhteisistä treeneistä ja luennoista. Osallistujat ovat sekä kansallisia että kansainvälisiä, aina maailman huipuista kansallisiin huippuihin. Tässä piileekin tämän leirin hienous, sillä kaiken ikäisille ja tasoisille löytyy jotakin uutta inspiroivaa harjoiteltavaa.
Leirillä ryhmäjaot (1-5) on tehty seuraavasti;
Ryhmä 1: tanskalaisille kansallisen tason lapsille ja junioreille on oma ryhmä, jossa pääosin opetus tapahtuu tanskaksi.
Ryhmä 2: kansainvälisille juniori- ja nuorisoikäisille tarkoitettu ryhmä.
Ryhmä 3: kansainvälisille latinalaistansseihin erikoistuneille.
Ryhmä 4: vakiotansseihin erikoistuneille.
Ryhmä 5: seniori eli yli 35v. tanssijoille.
Tanssileirin vetonaulana toimii joukko kansainvälisiä tanssilegendoja ja pareja, jotka ovat loistaneet maailman tanssilattioilla. Tanssileiri tarjoaakin mahdollisuuden oppia suoraan niiltä, jotka ovat tanssin huipulla. Osallistujat voivat osallistua intensiivisiin tanssitunteihin, joissa he voivat hioa taitojaan ja saada uusia näkökulmia tanssin maailmaan. Lisäksi leirillä on tilaisuuksia kuulla tanssilegendojen kokemuksista, urastaan ja inspiraatioistaan.
Itse olen ollut leirillä mukana viidesti, niin tanssinopettajan roolissa kuin tänä vuonna valmentajan roolissa.
Leiri alkoi maanantaina 3.7., ja ennen leiriä sunnuntaina, oli ns. Summerdance Cup -tanssikilpailu, jossa oli mukana kilpailuluokat aina lapsista aikuisiin ja senioreihin asti, niin soolona kuin parin kanssa.
Minä ja mukana lähteneet nuoret tanssioppilaat lensimme sunnuntaina Helsingistä Riikan kautta Billundiin ja pääsimme seuraamaan kilpailuja iltapäivällä kun kisat olivat jo hyvässä vauhdissa. Kilpailujen parasta antia WDO:n showtanssin mestaruuskilpailut, jonka voittivat World Amateur showcase Latin osuuden Valeriu Leontiev ja Line Smed Taskasta. Vakio luokan voittivat Dora Kilin ja Marco Sirocchi.
Maanantai aamuna päästiinkin tositoimiin. Leiripäivät starttaavat aamulla klo 8.00. yhteisellä aamulämmittelyllä. Sen jälkeen tanssitaan koko päivä ja päivä päättyy aina yhteiseen treeniin, ns. practise nightiin, jonka lopetusajankohta on 21.30. Päivät ovat siis intensiivisiä ja tanssin täyteisiä. Koska leiri pidetään urheiluopiston puitteissa, on tietysti majoitukset lähellä ja ruokailu säännöllistä ja urheilijoille sopivaa.
Valmentajan roolissa pääsen seuraamaan kaikki tunteja, niin tanssillisia ryhmätunteja, luentoja kuin yksityistuntejakin. Meille valmentajille ja leirin tanssinopettajille on myös järjestetty yhteisiä keskustelu- ja koulutustuokioita, joissa jaamme kokemuksia ja tuntemuksia. Peter Stokkebroe on järjestäjänä halunnut pitää leirin tunnelman avoimena tanssinopettajien ja valmentajien kesken. Leirillä otetaan myös esille avoimesti keskusteluun lajimme kipukohdat ja haasteet.
Opettajat innostuvat ja opettavat − Koulutus rikastuttaa Summerdancecamps 2023 -kokemusta
Tanssileirillä ei ole ainoastaan oppilaille tarjottavaa, vaan myös opettajilla ja valmentajilla on oma tärkeä roolinsa. Opettajille suunnatut keskustelu- ja opetustuokiot tuovat oman lisänsä leirin rikkaaseen tarjontaan.
Tänä vuonna, kuten viime vuonnakin, kollegani Tea Kantola (tanssinopettaja, kemian ja biologian lehtori, opetusharjoittelun ohjaaja ja ohjaajakouluttaja) ja Soile Näsänen (tanssinopettaja, luokanopettaja) luennoivat leirin tanssinopettajille ja valmentajille. Koulutustuokiot tarjosivat opettajille mahdollisuuden syventyä opetukseen liittyviin kysymyksiin ja haasteisiin. Ensimmäisen tunnin aiheena oli, miten hyödyntää tekoälyä (OpenAI) tanssinopetuksessa ja olisiko siitä mahdollista saada lisäarvoa? Osallistujat jaettiin pienryhmiin, joissa käytiin keskustelua ja vaihdettiin ajatuksia tästä mielenkiintoisesta aiheesta. Tekoälyn käyttömahdollisuudet tanssinopetuksessa herättivät innostunutta keskustelua, ja opettajat saivat jaettua omia ideoitaan ja kokemuksiaan.
Keskusteltuamme asiasta yhdessä tulimme siihen tulokseen, että tekoäly sopisi tanssinopetukseen mm seuraavilla tavoilla: apuvälineenä harjoitusaikataulujen aikatauluttamiseen, tuntisuunnitelmien rakentamiseen. Tekoäly ei voi korvata tanssinopettajaa, mutta valjastettuna hyväksi työkaluksi siitä voi olla apua.
Toinen Tean ja Soilen luento koski ryhmän hallintaa ja oppilaan osallistamista. Aiheena oli tanssitunnin vetäminen niin, että oppilas on aidosti mukana ja aktiivisesti osallistuu. Tämä on usein opettajille tuttu haaste, ja koulutustuokiossa pureuduttiin erilaisiin tapoihin motivoida oppilaita ja luoda tanssitunnista antoisa ja innostava kokemus. Soile ja Tea jakoivat omia opetuskokemuksiaan ja antoivat käytännön vinkkejä siihen, miten oppilaiden osallistumista voidaan lisätä ja luoda innostavaa oppimisympäristöä.
Tämä herätti paljon mielenkiintoista keskustelua ja tanssinopettajat yrittivätkin hyödyntää saamaansa oppia jo leirin aikana. Yleisesti seurattuani ryhmätunteja huomasin, että osassa tunneista opetustilanne palveli enemmän opettajaa kuin oppilaita. Useasti opettaja ryhtyy luennoimaan eikä osallista oppilaita, näin ollen oppilaiden fyysinen tekeminen/toisto jää vähäiseksi. Meidän lajissamme, tanssiurheilussa, täytyy kehollistaa informaatio mahdollisimman nopeasti, jotta se jäisi paremmin tanssijan muistiin. Tanssinopetuksen tulee myös kehittyä siihen suuntaan mihin koulu ja nyky-yhteiskunta on menossa.
Opettajien ja valmentajien koulutustuokiot olivat osa Summerdancecamps 2023 -kokonaisuutta, joka pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monipuolisen ja antoisan kokemuksen kaikille osallistujille. Opettajat voivat hyödyntää koulutustuokioiden antia omassa opetustyössään ja saada uusia näkökulmia tanssinopetukseen. Tämä osoittaa, että Summerdancecamps ei ainoastaan tarjoa oppimista oppilaille, vaan se tukee myös opettajien ammatillista kehittymistä ja innostusta tanssinopetukseen. Koulutus rikastuttaa myös meidän opettajien työkalupakkia.
Unohtumattomia hetkiä tanssin parissa
Tanssileiri ei ole pelkästään opiskelua varten, vaan se tarjoaa myös tilaisuuden luoda uusia ystävyyksiä ja verkostoitua tanssiyhteisössä. Osallistujat voivat vaihtaa kokemuksiaan, jakaa intohimoaan tanssia kohtaan ja inspiroitua toisistaan. Illanviettojen ja yhteisten tapahtumien aikana syntyy yhteisöllisyyttä, joka luo pysyviä muistoja.
Tämä tapahtuma ei ainoastaan tarjoa taitojen parantamista, vaan se luo yhteisön, joka jakaa rakkautta tanssia kohtaan. Se on varmasti tanssijoiden ja tanssiharrastajien kalenterimerkintä, jota he eivät unohda.
Teksti ja kuvat: Mikko Ahti
Artikkelin kirjoittaja Mikko Ahti osallistui Summerdancecamps 2023 -tapahtumaan Tanskassa heinäkuussa 2023 ja sai Suomen Valmentajien koulutustukea osallistumiseen. Artikkeli on tiivistelmä hänen kokemuksistaan leiritapahtumassa.