Koulutustukiraportti: Kansainvälisen koripalloliiton naisvalmentajien mentorointiohjelma 2023-2024

8.2.2024

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) järjesti kolmatta kertaa Naiset koripallossa -yhteisön mentoroinnin jatkona kuudennentoista kerran Postojnassa, Sloveniassa järjestettyyn naiskoripallon kokoukseen. Kokouksen aikana ohjelmaan valikoitiin mukaan eurooppalaisia naisvalmentajia, jotka tavoittelivat kansainvälistä ammattiuraa valmennuksessa. Mentoreina toimivat pitkän ja merkityksellisen uran koripallovalmennuksessa tehneet ZVVZ USK Prahan päävalmentaja Natalia Hejkova, Basket Landesin päävalmentaja Julie Bareness, sekä Serbian naisten päävalmentaja Marina Maljkovic.

Ohjelmaan kuuluu mentorien toimintaympäristössä vierailut ja kahden kuukauden välein mentoreiden vetämät webinaarit. Lisäksi siihen kuuluu FIBA:n urheilupsykologin Dubravka Martinovicin kanssa henkilökohtaisen kehityssuunnitelman teko, kauden seuranta ja yksilöpalaverit.

Vierailut ZVVZ USK Praha (Tšekki) ja Basket Landes (Ranska)

Prahassa vieraillessa tutustuimme joukkueen harjoituksiin ja scouttausprosessiin, Tšekkien naisten liigan toimintaan ja tasollisiin eroihin, jotka ovat maassa suuri ongelma. ZVVZ USK:n päävalmentaja toimiva Natalia Hejkova on yksi eurooppalaisen koripallon menestyneimmistä valmentajista. Hän on voittanut 256 ottelua putkeen ja kymmenen Tšekin mestaruutta. 36-vuotisella valmennusurallaan Hejkova on joutunut luomaan tyhjästä pohjaa naisvalmentajille koripallossa ja sen ansiosta hän on yksi Euroopan tunnetuimmista naisvalmentajista. Pitkän uran arvo näkyi suuresti hänen ympäristössään. ZVVZ USK:n joukkue on oman Euroliiga-lohkonsa kärjessä ja pelaajamateriaali koostuu maailman luokan pelaajista.

Isoin oppi ja keskustelun lähde Prahassa oli oman pelityylin ja valmennus ID:n löytäminen. Omalla valmennuspolulla olen enemmän tottunut luomaan aina uuden pelityylin, joka sopii joukkueelle, mutta keskustelimme paljon Hejkovan kanssa oman tyylin pitämisestä ja sen muokkaamisesta pelaajamateriaaliin − niin sanotun punaisen langan säilyttämisestä ja oman tyylin signeeraamisesta. Myös joukkueen rakentaminen oli yksi mielenkiintoisimmista aiheista. ZVVZ USK saa keskittyä valitsemaan juuri ne pelaajat, jotka sopivat heidän pelityyliinsä ja ympäristöönsä. Mieleenpainuvin sanonta reissusta oli: ”Huonoa rekrytointia ei edes hyvällä valmennuksella korjata”. Pelaajamateriaalin avain joukkueessa on yhteen pelaaminen ja korkea peliäly. Valmennus puuttui joukkueen taktiikassa pelkästään vastustajan ennakkoscouttaamiseen sekä yksittäisiin settipeleihin, muun korjaustyön teki joukkue sisäisesti kentällä. Joukkueen kommunikointia oli aivan maagista seurata.  

Joulukuussa vierailimme hyvin eri tyylisessä organisaatiossa Landesin alueella Ranskassa. Basket Landes tarjosi kokemuksena pienen yhteisön suurella panoksella luoman kehityskeskeisen joukkueen. Prahaan verrattuna Landes on nuori joukkue, nuorella valmentajalla, jonka sosiaaliset taidot ja yksilöllisen ympäristön luominen on ainutlaatuista ja se saa monet nuoret pelaajat kiintymään seuraan. Julie Bareness on Basket Landesin entinen pelaaja ja uransa lopetettua 2017 hän siirtyi joukkueen valmennukseen. Ympäristönä Landes tarjoaa nuorille pelaajilleen mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa niin pelaajina kuin ihmisinä. Seuran tukitoimet on yksilöity pelaajien taustan ja tarpeen mukaan. Vierailun aikana pääsimme seuraamaan joukkueen arkea ja peliin valmistautumista. Nuorelle joukkueelle tempo pelata kaksi peliä viikkoon ei fyysisesti ole niin suuri rasite, kuin mitä se on taktisessa valmistautumisessa. Pelaajien oma kehitys ja vastustajien scouttaaminen vaatisi enemmän aikaa, kuin mikä on mahdollista viikon kuormituksessa.

Isoimmat ja mieleenpainuvimmat teemat keskusteluissa ja harjoitusten seuraamisessa oli ehdottomasti Julie Barenessin tapa kohdata ihmiset. Omassa ympäristössäni yritän painottaa yksilöllistä lähestymistä, mutta tämä oli aivan omaa luokkaansa. Bareness on luonut itselleen ja joukkueellensa ympäristön, jossa jopa Euroliiga-tasolla pelaajat uskaltavat haastaa itseään epäonnistumiseen asti. Rento, mutta itsestään vaativa ympäristö oli aivan toinen, kuin mitä näimme Prahassa. Tämä sai minut miettimään omaa lähestymistäni urheilijoita kohtaan aivan uudelta näkökannalta.

Vierailun päätapahtumana toimi Naisten Euroliigan ottelu Basket Landes vastaa ZVVZ USK Praha, jolloin paikalla oli kaksi mentoria. Pääsimme seuraamaan joukkueiden videopalavereita sekä kenttävalmistautumista toisiaan vasten ja vertaamaan näiden toimivuutta keskinäisessä ottelussa. Paperilla vahvempi ZVVZ USK käytti huomattavasti vähemmän aikaa matkustuksen ohessa valmistautumiseen ja luotti enemmän omiin vahvuuksiinsa, kun taas altavastaajana otteluun lähtenyt kotijoukkue keskittyi yksityiskohtaisemmin vastustajan tyyliin pelata sekä optioihin heidän hidastamisessansa. Oli erittäin mielenkiintoista seurata joukkueiden eroja sekä nähdä pelissä, mitkä scouteista toimi, ja mitkä ei. Landes onnistui omassa tekemisessään Prahaa paremmin ja sai pelin, jonka olisi pitänyt päättyä yli 30 pisteen eroon, pidettyä viime minuutille asti 2–3 pisteen päässä. He hävisivät vain niukasti 62-69. Pelin jälkeen pääsimme purkamaan ottelua mentoreiden kanssa ja keskustelemaan pelaajien tilastollisesta menestyksestä.

Mentorointireissut ovat avanneet omat silmät uudestaan valmennukselle ja koripallolle. Kahden hyvin erilaisen, mutta erittäin menestyvän ympäristön seuraaminen on vahvistanut omaa ajatusta valmennuksen monipuolisuudesta, ihmislähtöisestä lähestymisestä ja oman tyylin etsimisestä. Reissut jatkuvat taas keväällä ja vuoden mentorointi huipentuu huhtikuussa järjestettäviin Euroliigan Final four -turnaukseen.

Artikkelin kirjoittaja Emmi Ruokonen osallistuu FIBA:n naisvalmentajien mentorointiprosessiin 2023-2024, johon hän on saanut Suomen Valmentajien koulutustukea. Artikkeli on tiivistelmä mentorointiprosessiin kuuluneista vierailuista ja niiden annista.