Ihmislähtöisellä valmennuksella nopeaa sekä kestävää menestystä

23.5.2023

Pelin henki -podcastin kuudennessa jaksossa vieraana on Suomen naisten cheermaajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos. Wahlroos on valmentanut Suomen cheermaajoukkueen neljään maailmanmestaruuteen. Jaksossa puhutaan ihmislähtöisyydestä ja käydään läpi maajoukkueen toimintatapoja. Wahlroos avaa jaksossa omaa tapaansa valmentaa, joka lähtee joukkueen jäsenten tuntemisesta ja autonomian vahvistamisesta.

Wahlroos pyrkii kasvattamaan urheilijoistaan itseohjautuvia ja korostaa autonomian merkitystä. 

-Meidän tapa harjoitella on aika autonominen. Perusajatus taustalla on, että yrittää itsestään tehdä hyödyttömän. Että mua ei tarvittaisi siellä. Yrittää opettaa sille joukkueelle toimimaan itsenäisesti ja itse ajattelemaan ja ratkomaan niitä ongelmia ja vastoinkäymisiä, koska niitä aina tulee. Jos miettii vaikka kisapäivää, jos kisaohjelman keskellä tulee jotain yllättävää, niin mä en ole sielä ratkomassa sitä asiaa. Joukkueen pitää todella itse ottaa se tilanne haltuun ja jatkaa eteenpäin. Harjoitteluvaiheessa jo harjoitellaan sitä kilpailemista ja voittamista. Ne olisi kaikki jo ihan tuttuja asioita, ne ei tarvi enää valmennusta siinä vaiheessa kun on se kisapäivä, Wahlroos toteaa. 

- Itseohjautuvuus on prosessi eikä siinä kukaan ole koskaan valmis. Se ei ole taito, joka on jo syntyessään vaan sitäkin voi opetella. Lähtee ihan pienistä asioista liikkeelle, annat esimerkiksi urheilijoille tehtävän ja kerrot miltä liikkeen tulisi näyttää ja sitten he pareittain keskenään arvioivat suoritusta. Pari voi kuvata ja sitten urheilija itse arvioida omaa suoritustaan. Pienillä asioilla voi jo harjoitella autonomiaa ja sitä, että itse otat vastuun omasta harjoittelemisesta ja kehittymisestä ja alat itse ajatella asioita. Tässäkin kerrot valmentajana miltä sen tulisi näyttää, mutta sitten urheilija itse analysoi, että menikö se niin kuin ohjeistettiin, Wahlroos kiteyttää Pelin henki -podcastissa. 

Wahlroos avaa podcastissa ihmislähtöisyyden toteuttamista sekä kulttuurin muutosta ihmisen kokonaisvaltaiseen huomioimiseen ja sen kautta nopeampaan ja kestävämpään lopputulokseen. 

-Mekin ollaan leirien välissä yhteydessä jokaiseen urheilijaan henkilökohtaisesti. Että siinä tulisi sitä dialogia. Leirillä ei ehdi käydä jokaisen urheilijan kanssa henkilokohtaista keskustelua, että mä tietäisin näistä asioista miten koulussa tai töissä menee, perhetilanteesta ja niin edelleen. Ehtii rauhassa keskustella leirien välissä näistä asioista ja pyritään tätä kautta luomaan ihmislähtöisyyttä, Wahlroos toteaa.

-Ehkä aikaisemmin on ollut sitä, että keinolla millä hyvänsä se tulos ja tulos nopeasti. Kun nyt ehkä nähdään se, että mennään ihminen edellä ja siinä saattaa hetki vierähtää. Seuraava kisa ei ole se tärkein asia, vaan siellä tulee kyllä niitä muitakin kisoja myöhemmin. Voidaan antaa aikaa prosessille. Itse näen, että ihmisen huomioiminen kokonaisuutena tuokin nopeammin niitä tuloksia, kestävämpää tulosta kun ihminen voi paremmin, niin tuloskin on pitkäjänteisempää, Wahlroos summaa ajatuksiaan Pelin henki -podcastissa.

Ydinasiat minuuttien mukaan:

11.35 Miten luot luottamuksellisen ja turvallisen ilmapiirin?

15.45 Maajoukkueen tapa harjoitella ja urheilijoiden ominaisuudet

20.35 Joukkueesta ja urheilijoista itseohjautuvia

24.00 Autonomian harjoitteleminen

26.00 Valmennuskulttuurin muutos 

32.20 Säännöt ja toimintatavat maajoukkueessa

41.10 Ihmislähtöisyyden toteuttaminen

46.10 3 vinkkiä

Kuuntele jakso 
Katso jakso 

Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi.