Westerlund painottaa motivaation, innostamisen ja ihmisten kohtaamisen merkitystä.
- Urheilussa on kohtaamisia 3 miljoonaa päivittäin. Siellä on se laadun ja oppimisen paikka. Kaikki lähtee ihmisten välisestä kohtaamisesta. Urheilijan ääni voimistuu, meidän pitää alkaa kuuntelemaan urheilijaa, urheilija on itse aktiivinen toimija, ei enää passiivinen valmennuksen kohde, Westerlund kiteyttää.
-Urheilu ja huippu-urheilu on iso mahdollisuus ihmiselle ja yhteiskunnalle. Keskeinen asia on, että miten pystymme innostamaan ihmisiä. Motivaatio kaiken lähtökohta. Saada lapsi innostumaan urheiluun, kaivaa sisältä palo ja innostus ja myöhemmin muutkin henkiset voimavarat urheilun kautta jopa elämiseen. Kaiken lähtökohta motivaation syntymiseen mielekäs toiminta, ihmisten kohtaaminen, mitä tuot valmentajana paikalle, miten innostat. Voit kysyä lapsilta mitä ne haluaa, osallistaa. Ihmisten kohtaaminen joka tasolla, Westerlund summaa Pelin henki -podcastissa.
Westerlund pohtii laajasti podcastissa huippu-urheilun vaikutusta mielen valmentamiseen.
-Ollaan siirtymässä urheilun sisältöjen ja asioiden valmentamisesta ihmisen valmentamiseen. Ja kun puhutaan ihmisen valmentamisesta, niin puhutaan mielen valmentamisesta. Liikunta ja urheilu on paras keino tukea mielen vahvistamista, koska urheilussa yhdistyy keho ja mieli, Westerlund toteaa.
-Huippu-urheilun kautta saadaan sitä osaamista mitä me tarvitaan ihmisten kehittämiseen. Huippu-urheilu on liikuntakulttuurin osaamistehdas. Tällä hetkellä ennen kaikkea motivaation ja mielen valmentamiseen saadaan eniten. Aina sanotaan että henkinen puoli ratkaisee huippu-urheilussa, se on sama myös elämässä. Onko meillä osaamista kohdata erilaisia lapsia ja nuoria ja tarjota heille erilaisia mahdollisuuksia kehittyä. Eikä pelkästään vaan fyysisesti, vaan ennen kaikkea tärkeää on, miten pystymme auttamaan ja tukemaan henkisessä kehityksessä. Että lapset ja nuoret olisivat valmiita niihin iskuihin mitä tulee myös elämässä. On helpompi pitää lapset ehjänä, kuin korjata rikkinäisiä aikuisia ja maksaa kauheita sosiaali- ja terveydenhoitokuluja, Westerlund toteaa.
Ydinasiat minuuttien mukaan:
03.40 Huippu-urheilun määritys
07.30 Lasten ja nuorten laadukas toiminta ja henkinen kehitys
10.50 Motivaation valmentaminen
15.45 Siirtymä kohti huippu-urheilua
18.55 Huippu-urheilu osana liikuntakulttuuria
22.20 Mielen valmentaminen
26.00 Valmennuksen tärkein asia
33.15 Luottamus ja kohtaaminen
30.00 Esimerkki Leijonista
36.35 3 vinkkiä
Kuuntele jakso tästä
Jakson äänitysvaiheessa olleiden tietoteknisten haasteiden vuoksi ääni ja videokuva ei synkkaantunut. Valitettavasti jaksosta ei ole saatavilla videoversiota. Voit lukea jakson tarkan litteroinnin tästä.
Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi.