Erkka Westerlundin kärkenä valmennuksen laatu − mukana Olympiakomitean varapuheenjohtajakisassa

20.11.2024

Suomen Valmentajat julkaisi jo aiemmin, että Erkka Westerlund on ehdolla Suomen Olympiakomitean hallitukseen valmentajajärjestön ehdokkaana. Westerlundia tullaan esittämään myös varapuheenjohtajaksi. Olympiakomitean päätöksentekoon hän haluaa tuoda laaja-alaista näkemystä valmennusosaamisen kehittämisestä, jotta suomalaisen urheilutoiminnan laatua saadaan nostettua.

Westerlund tunnetaan menestyneenä huippu-urheiluvalmentajana. Kirkkaimpina saavutuksina hänellä on Leijonien päävalmentajana saavutetut 2006 olympiahopea, 2014 olympiapronssi, 2006 MM-pronssi, 2007 MM-hopea ja 2014 MM-hopea. Kokenut jääkiekkovalmentaja haluaa kuitenkin painottaa huippu-urheilun ohella laajempaa näkemystä liikuntaan ja urheiluun. Olympiakomitean toiminnalle hän näkee selvät suuntaviivat.

- Tärkein kohderyhmä pitäisi olla lapset ja nuoret, ja nimenomaan organisoitu toiminta. Jos me onnistumme innostamaan lapset ja nuoret liikunnalliseen elämäntapaan, niin se tulee jatkumaan läpi elämän. Silloin meidän ei tarvitse niin paljoa huolehtia muusta liikkumisesta, oli Westerlundin viesti Suomen Olympiakomitean vaalikeskustelussa, jossa hän osallistui lasten liikuntaa ja liikkumattomuuden vaikutuksia käsitelleeseen paneeliin.

- Suomeen syntyy noin 50 000 lasta vuodessa. Noin 70 prosenttia kunkin ikäluokan lapsista osallistuu seuratoimintaan jossain vaiheessa lapsuutta. Se on iso määrä ja voisi olla isompikin. Seuratoimintaan osallistuvista vain noin 1 % tavoittelee tulevaisuudessa huippu-urheilumenestystä tai ammattilaisuutta. Muut 99 % ovat tärkeässä roolissa rakentamassa elinvoimaista yhteiskuntaa. Lasten ja nuorten organisoidussa urheilussa luodaan perusta sekä huippu-urheilumenestykselle että kansakunnan toimintakyvylle ja hyvinvoinnille, Westerlund jatkaa.

Seuratoiminnassa keskeistä on myös vapaaehtoistyö. Suomessa on arviolta noin 80000 urheiluvalmentajaa, joista vuonna 2019 tehdyn Valmentajakyselyn perusteella noin 90 % toimii urheiluseuroissa. Valmentajista vain vajaa 4000 tekee valmennusta ammatikseen. Sekä ammattivalmentajien että vapaaehtoisvalmentajien panos on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävää.

- Jos haluamme saada selkeän parannuksen tämänhetkiseen tilanteeseen, lasten ja nuorten urheilun laatua on pystyttävä kehittämään. Tätä saadaan edistettyä valmennus- ja johtamisosaamista kehittämällä. Yhteiskunta tarvitsee nyt ja tulee tarvitsemaan tulevaisuudessakin laadukkaasti toteutettua organisoitua urheilua, summaa Westerlund.

Kuuntele Erkka Westerlundin ajatuksia Suomen Valmentajien julkaisemasta ehdokasvideosta

Olympiakomitean vaalikeskustelu on nähtävissä Yle Areenassa