Ensimmäinen avoin Suunnanmuutoksen kehittäminen -koulutus keräsi hyvän osanoton

8.5.2015

Noin 20 osallistujan ryhmä kokoontui ensimmäiseen avoimeen Suunnanmuutoksen kehittäminen -koulutukseen torstaina 7.5.2015.

Lähtökohdat koulutukseen alustettiin seuraavasti: Suunnanmuutoksen esiintyminen eri lajeissa vaihtelee ja eri urheilijoilla on erilaiset valmiudet liikkua kunkin lajin vaatimiin liikesuuntiin ja vaihtaa liikesuuntia. Myös muun muassa alusta, jolla suunnanmuutoksia lajeissa tehdään, vaikuttaa liikkumiseen. Näistä syistä on tärkeää hahmottaa yksilön tarpeet ja sitä kautta lähteä etsimään keinoja suunnanmuutosten kehittämiseen.

Urheilijan tarpeiden hahmottamiseen, ja sen kautta punaisen langan löytämiseen omaan valmennukseensa, kouluttajat Mika Saari ja Erik Piispa ohjeistivat koulutuksen osallistujia kolmen tunnin ajan.

Osallistujat edustivat laajaa lajikirjoa. Mukana oli mailapeleistä sulkapallovalmentajia, joukkuepalloiluista jalkapallo-, salibandy-, koripallo-, jääkiekko- ja käsipallovalmentajia sekä kamppailulajeista judon ja krav magan valmentajia. Mukana oli myös agilityn valmentaja.

Koulutuksessa todettiin, että lajit ja lajien vaatimukset ovat muuttuneet vuosien saatossa. Lajinopeus on lisääntynyt valtavasti esimerkiksi palloilulajeissa ja sulkapallossa. Judossa myös sääntömuutokset ovat vaikuttaneet lajin vaatimiin suunnanmuutoksiin. Syventyminen suunnanmuutosten kehittämiseen on siis paikallaan.

Jokainen suunnanmuutos vaatii paljon - nopea suunnanmuutos vielä enemmän

Yksinkertaistaen suunnanmuutos vaatii liikkuvuutta, kehonhallintaa, voimaa, tekniikkaa, nopeutta ja tilan hahmotusta. Käytännössä vielä jokainen näistä osa-alueista vaatii monipuolista harjoittelua, jotta suunnanmuutos olisi optimaalinen.

- Liikkumisen moniulotteisuus vaatii harjoittelulta sitä, ettei aina harjoitella vain suorassa linjassa, vaan harjoitellaan myös muun muassa ympyrässä tai kasikuviossa, totesi kouluttajista Erik Piispa.

- Suunnanmuutoksessa myös tapahtuu tyypillisesti paljon urheiluvammoja, etenkin nilkan ja polven osalta, hän jatkoi.

Toinen kouluttaja, Mika Saari, esitteli suunnanmuutoksen vaatimuksia osa-alueittain tarkemmin.

- Urheilussa rytmi on äärimmäisen tärkeää ja sen vuoksi rytmiikka on tärkeää, ja kehon yhtäaikainen toiminta. Elastinen energia on tärkeää, kun tarvitaan tehoja ja sen lisäksi, kun otetaan kierto mukaan, niin jalan pitää toimia eri asennoissa. Käännöstekniikan osalta painopiste on erilainen ja paine välillä sisemmällä jalalla ja välillä ulommalla jalalla riippuen käännöksestä. Katse ja hahmotus vaikuttaa myös kehon toimintaan, listaili Saari.

Tunnin luento-osuuden jälkeen osallistujat suuntasivat käytännön harjoitukseen, jossa he omien aistimusten avulla paneutuivat teemaan – osatakseen viedä oppia paremmin käytännössä omille valmennettavilleen.

Ennen toukokuun alun torstai-iltaa 'Suunnanmuutoksen kehittäminen' -koulutus oli vedetty vain kerran, ultimatelle räätälöitynä. Tulossa on myös laaja koulutussarja jääkiekolle.

Avoimena, eri lajeille soveltuvana koulutuksena, koulutus oli tarjolla ensimmäistä kertaa 7.5. ja kyseessä oli myöskin kevään ainoa avoin koulutus tästä aiheesta. Koulutus sai hyvän vastaanoton, joten kannattaa seurata koulutuskalenteria jatkossa avointen koulutusten osalta tai tilata koulutus omalle ryhmälle.

Lisätiedot koulutuksesta >>