Kuukauden valmentaja
Tammikuun valmentaja: Veli-Matti Hemmo
3.2.2022
Tammikuun Kuukauden valmentaja Veli-Matti ”Wellu” Hemmo on erittäin pidetty mentorikouluttaja ja mentori Suomen Valmentajien toiminnassa. Hän on kuulunut Suomen Valmentajien mentorikouluttajiin vuodesta 2017 lähtien. Päätyönään hän toimii ammatillisena opettajana ja TYKKY-hanketyöntekijänä Varalan Urheiluopistolla.
Viimeisimmän kerran Hemmo koulutti mentoreita syys-marraskuussa 2021 ja hän sai kaikilta osallistujilta kokonaisarvosanan 5, mikä on asteikon maksimi. Hän on myös tehnyt viime vuosina ryhmämentoroinnin prosesseja Valmentaa kuin nainen -hankkeessa ja saanut niistäkin vuolaasti kiitosta.
Mentoroinnin saloihin Hemmo tutustui vuonna 2010, kun hän toimi Salibandyliitossa kouluttajana ja liitto alkoi kouluttaa kouluttajistaan mentoreita. Mentorikouluttajana toimi Marko Malvela, jonka ansiosta kipinä mentorointia ja mentaalivalmennusta kohtaan syttyi.
- Maken persoona ja valmennusfilosofia sai minut innostumaan psyykkisestä valmennuksesta. Opin näkemään asioita ihan uudesta perspektiivistä ja sain uusia keinoja valmennuksen kehittämiseen. Makella on suuri vaikutus siihen, miten asioita teen, kehuu Hemmo.
Hemmo pitää tärkeänä jatkuvaa kehittymistä ja oppimista. Hänen tehtävänään on sparrata ja auttaa jokaista löytämään oikeat ja juuri itselle sopivat toimintatavat.
- Pitää uskaltaa kyseenalaistaa omaa valmennusfilosofiaa ja metodeja ettei näkökulma kapene. Täytyy nähdä asioita laajasti, että voi syntyä jotain uutta. Mentorointi on tosi hienoa ja vuorovaikutteista, kuvailee Hemmo.
Pitkään yrittäjänä valmennusuraa luonut Hemmo siirtyi urheiluhierojasta valmentajaksi 90-luvun alussa. Ensiaskeleet valmennukseen hän otti vuonna 1993-1995 toimiessaan Tampereen Pyrinnön koripallonaisten fysiikkavalmentajana. Pajulahdessa tuolloin liikunnanohjaajaksi opiskellut Hemmo sai sysäyksen valmentajanuralleen edesmenneeltä yleisurheiluvalmentajalta Seppo Haavistolta.
- Seppo oli minulle tärkeä mentori ja hänellä on ollut iso vaikutus siihen, että päätin lähteä valmentajaksi. Hän ikään kuin avasi minulle uran ja ilman Seppoa tuskin olisin valmentaja, kertoo Hemmo.
Liikunnanohjaajaksi vuonna 1995 valmistuttuaan vaihtui laji koripallosta salibandyyn. Hemmo meni Tampereen Kooveen naisten joukkueen mukaan fysiikkavalmentajaksi. Salibandyliiton kautta avautui mahdollisuus suorittaa Vierumäellä Valmennuksen erikoisammattitutkinto (VEAT). Tämän jälkeen Hemmo toimi Salibandyliitossa kouluttajana 20 vuotta vastaten muun muassa fysiikkatestauksista sekä oli mukana kehittämässä ja kouluttamassa 2. ja 3. tasojen valmentajakoulutuksia sekä Valmentajan ammattitutkintoa (VAT).
Salibandytaipaleelle mahtuu myös ikimuistoinen valmennuspesti Classicin naisten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana.
- Voitettiin 2004 Euroopan cup (nykyinen Champions Cup) ja olin siinä silloin fysiikkavalmentajana. Meillä oli hyvä joukkue ja se oli hieno saavutus, joka on jäänyt mieleen siltä ajalta, hehkuttaa Hemmo.
Lapsensa kautta Hemmo oli myös salibandypoikien laji- ja fysiikkavalmennuksessa mukana vuodet 2006-2014.
Vuodet 2014-2017 Hemmo toimi Tampereen Voimistelijoiden kilpasarjojen joukkuevoimistelun (4 joukkuetta) mentaalivalmentajana ja kuvailee aikaa todella opettavaiseksi ja hienoksi kokemukseksi. Voimisteluliitossa vuosina 2017 ja 2018 Hemmolla oli monipuolinen pesti kouluttajana, sillä hän teki sekä fysiikkavalmennusta että psyykkistä valmennusta.
Liikunta-alalla yrittäjänä yli 30 vuotta toimineella Hemmolla ei itsellään ole varsinaista lajitaustaa. Valmentaja on ajautunut eri lajien pariin sattumien kautta ja kokemusta löytyy myös Personal Trainer kouluttajana toimisesta.
- Joku asia on johtanut aina toiseen. Olen tutustunut ihmisiin ja ollut onnekas, että olen saanut tehdä eri ympäristöissä eri ihmisten kanssa töitä. Kun on tullut tilaisuuksia, niin olen rohkeasti uskaltanut tarttua niihin, toteaa Hemmo.
Hemmo sukelsi uusien haasteiden pariin vuonna 2020, kun hänet pestattiin Varalan urheiluopistoon ammatilliseksi opettajaksi 31 vuoden yrittäjyyden jälkeen. Syksyllä 2021 Hemmo aloitti Varalassa hanketyöntekijänä yhteisessä Pirkanmaalaisten oppilaitosten kahden vuoden TYKKY-hankkeessa.
- Haluan nähdä uusia asioita ja kehittyä. En ole aiemmin ollut mukana missään hankkeessa. On ollut mukavaa päästä tekemään hanketyötä ja näkemään mitä se oikeasti on, iloitsee Hemmo.