Kuukauden valmentaja
Maaliskuun valmentaja: Erki Nool
14.4.2025
Maaliskuun Kuukauden valmentaja on moniottelujen valmentaja Erki Nool. Hänen valmennettavansa Saga Vanninen otti maaliskuussa yleisurheilun hallikisoista haltuunsa sekä EM- että MM-tittelit viisiottelussa.

Noolin urheilutaival alkoi tavallisista lapsuuden leikeistä, joissa ulkona juokseminen ja liikkuminen olivat luonnollinen osa arkea. Pienenä poikana Nool löysi tiensä ensin lentopallon pariin, mutta siirtyi pian yleisurheiluun. Vaikka Nool kuvailee alun olleen haastavaa, juniori-iässä hän alkoi saada ensimmäisiä tuloksiaan ja nousi urallaan kymmenottelijana olympiavoittajaksi saakka. Sittemmin olympiavoittajan ura on saanut jatkoa kenttien laidalla, ja nykyisin hänen kädenjälkensä näkyy erityisesti Saga Vannisen kehityksessä. Valmennuksen lisäksi hänet tunnetaan Virossa poliitikkona.
Noolin siirtyminen valmennukseen tapahtui luontevasti. Oman aktiivisen uran aikana Nool perusti yleisurheilukoulun, joka täyttää tämän vuoden lopussa jo 28 vuotta. Aluksi hän kävi hallilla vain pari kertaa viikossa auttamassa, mutta kun hänen oma poikansa kasvoi ja harjoitteli, Nool huomasi olevansa mukana joka päivä – auttaen sekä omaa lastaan, että tämän ikäisiä lahjakkaita junioriurheilijoita.
Vuosien saatossa hänen valmennettavansa ovat yltäneet nuorten maailmanmestaruusmitaleille asti. Kaksi vuotta sitten Risto Lillemets toi kotiin ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin, seitsenottelun halli-EM-kilpailuiden pronssin Istanbulista.
Vannisen ja Noolin yhteistyö alkaa
Syksyllä 2024 seitsenottelija Saga Vanninen siirtyi Noolin valmennukseen. Yhteistyö alkoi kokouksessa, jossa Nool kertoi näkemyksiään harjoittelun painopisteistä talvelle. Hän kuitenkin korostaa, että päätöksiä valmennussuhteen aloittamisesta ei voi tehdä tietokoneen takaa – on tärkeää, että urheilija ja valmentaja tutustuvat toisiinsa kunnolla.
- Sanoin aluksi, että ensin meidän pitäisi viikon verran vähintään harjoitella yhdessä, jotta Saga näkee, sopiiko minun valmennus- ja puhetyylini hänelle, Nool kertoo.
Noolin mukaan huippu-urheilijan ja valmentajan luonteenpiirteiden täytyy kohdata, jotta yhteistyö voi toimia. Huippu-urheilijalle tulee väistämättä eteen vaikeita hetkiä, kuten loukkaantumisia. Silloin on tärkeää, että valmentajalla ja urheilijalla on ymmärrys toisistaan. Vanninen saapui Tallinnaan, ja jo tuon ensimmäisen viikon aikana hän ilmoitti haluavansa aloittaa valmennusyhteistyön.
Askel askeleelta kohti menestystä
Tuore yhteistyö tuotti välittömästi menestystä, kun Vanninen voitti maaliskuun aikana kultaa sekä Apeldoorningin EM-halleissa että Nanjingin MM-halleissa. Kuinka ihmeessä tämä onnistui? Nool kertoo, että työ aloitettiin varovasti, ja tärkein tavoite oli varmistaa, että Saga pysyisi terveenä ja pystyisi tekemään lajiharjoittelua. Takana oli selkävaivoja eikä harjoittelua ollut kertynyt kesän aikana toivotulla tavalla. Alkuun edettiin pienin askelin ja harjoituksia muokattiin tarpeen mukaan – tavoitteena oli, että harjoittelu ylipäätään olisi mahdollista.
Yksi keskeinen tekijä onnistumisessa onkin ollut se, että Vanninen on pystynyt harjoittelemaan johdonmukaisesti. Myös harjoittelun painopisteisiin tehtiin muutoksia: esimerkiksi juoksun osuus kasvoi aiempaan verrattuna. Noolin mielestä yleisurheilijan ja ottelijoiden, täytyy juosta paljon ja tämä valmennustyyli on sopinut myös Vanniselle. Hänen kehonsa on kestänyt kuormituksen, ja harjoittelu on kantanut hedelmää.
Mitalisaldo oli lopulta pieni yllätys niin valmentajalle kuin urheilijallekin.
- Numeroita osaan toki yhteen laittaa – jos kaikki onnistuu täydellisesti, tulostakin voi tulla. Tällä kertaa kaikki meni juuri niin, ja hyvä vire toi Vanniselle myös tarvittavaa itsevarmuutta, Nool toteaa.
Nool kuvailee, että Saga on persoonaltaan huippu-urheilija.
- Se on sitä, että pystyy kilpailutilanteessa suoriutumaan paremmin kuin harjoituksissa.
Noolin mukaan tämä on tärkeä ominaisuus huippu-urheilijalle, mutta kaikilla ei ole tätä kykyä. Vaikka tätä ominaisuutta voi harjoitella, se ei tapahdu hetkessä. Juuri tämä kyky - ylittää itsensä kilpailuissa, on se, joka erottelee Noolin mukaan huippu-urheilijat muista urheilijoista.
Pitkäjänteisyys tuo tulosta
Valmennusfilosofiasta kysyttäessä Nool korostaa, että tärkeintä on urheilijan asenne harjoitteluun ja päivittäisiin rutiineihin. Hänen mukaansa valmennuksen perusperiaate on se, että urheilijan on harjoiteltava ja opeteltava rutiineja joka päivä. Tämä tarkoittaa sitä, että urheilija on valmis tekemään samoja asioita toistuvasti ja pitkään, kunnes tulokset alkavat näkyä.
- Urheilu ei ole loton voittamista vaan järjestelmällistä työtä. Se mitä olet tehnyt, on se, millaisia tuloksia saat.
Valmennusuransa mieleenpainuvimpina hetkinä Nool mainitsee urheilijoidensa ensimmäiset mitalit – olipa sitten kyseessä nuorten SM-voitto tai arvokisamitali. Kun urheilija saa mitalin, Nool kokee sen olevan yhtä suuri palkinto valmentajalle kuin urheilijalle itselleen. Se on tunne, joka vie hänet takaisin omiin kilpaurheilijan kokemuksiinsa. Noolin mukaan, jos valmentaja on saanut urheilijan onnistumaan, se on myös valmentajalle tärkeä palaute siitä, että asiat on tehty oikein. Valmentajan työssä Noolia motivoi ennen kaikkea kaikki nuoret urheilijat, jotka kehittyvät ja pärjäävät.
Lopuksi Nool kiittää tunnustuksesta ja lähettää terveisiä kaikille suomalaisvalmentajille!