Joulukuun valmentaja: Anu Korppoo

30.12.2021

Master-opettaja, ammattivalmentaja (Veat) ja liittovalmentaja ovat titteleitä, jotka tulevat vastaan googlettaessa Suomen Valmentajien joulukuun 2021 valmentajan Anu Korppoon nimen. Tittelit antavat häivähdyksen kuvaa kaikesta siitä työstä, mitä Korppoo ratsastusvalmennuksen eteen Suomessa tekee.

Anu ja Pietro

Korppoon oma laji ratsastuksen piirissä on kouluratsastus. Hän toimii Ratsastajainliiton liittovalmentajana Häme, Keski-Suomi ja Pohjanmaa alueinaan. Lisäksi hänellä on omia vastuuvalmennettavia. Menestystä on tullut usealla tasoilla ja eri ikäluokissa.

Millainen Anu Korppoo kokee olevansa valmentajana?

- Valmentajana koen olevani urheilijakeskeinen ja positiivinen, mutta vaativa. Olen järjestelmällinen ja systemaattinen. Tärkeää on, että valmentajan ja urheilijan välinen vuorovaikutus toimii hyvin ja hyvä luottamus vallitsee. Lisäksi haluan korostaa valmentajien välistä yhteistyötä. Haluan, että me teemme tiimeinä töitä meidän ratsastusurheilijoiden eteen. Hyvä yhteistyö on tärkeää esimerkiksi vastuuvalmentajan ja maajoukkuevalmentajan välillä, Korppoo kuvailee.

- Niin ja ratsastuksessahan valmennetaan ratsukkoa, eli urheilijoihin kuuluvat hevoset ja ratsastajat, Korppoo täsmentää.

Ratsastajainliitossa ja Hevosurheilun valmennuskeskuksessa Ypäjällä Anu Korppoo toimii valmentajakoulutuksen parissa.

- Periaatteessa suunnittelen, toteutan ja koordinoin lajiliiton koulutukset yhteistyössä urheilujohtaja Jutta Koivulan ja valmennuskeskusjohtaja Pirkko Herdin kanssa. Toimin niissä myös yhtenä kouluttajista.

Parhaillaan liiton koulutuksia ollaan uudistamassa siten, että uudistetut koulutuskokonaisuudet ovat käytössä syksyllä 2022. Tässäkin työssä Korppoo on luonnollisesti mukana.

Ratsastusvalmennuksen kotipesässä Ypäjän Hevosopistolla Korppoo toimii lisäksi myös ammatillisena opettajana sekä ammattivalmentajatutkintolaisten kouluttajana ja ryhmäohjaajana.

Valmentajakouluttajana Korppoolla on samat periaatteet taustalla kuin valmentajanakin. Lisäksi hän uskoo, että kouluttajana toimimisessa on suuri vahvuus se, että toimii itse myös aktiivisesti valmentajana.

- Koska toimin itsekin valmentajana, niin pystyn samaistumaan koulutettavien highlighteihin ja haasteisiin. On tärkeää, että tekee itse sitä työtä, mihin kouluttaa. Tämä pätee myös ratsastuksen opettajien kouluttamisessa.

Anu ja Sandro Sill

Anu Korppoota kuvaa hyvin vertaus ”vierivä kivi ei sammaloidu”. Vaikka valmennusvuosia on taustalla jo yli kolme vuosikymmentä, niin hän haluaa koko ajan uudistua ja kehittää itseään. Tällä hetkellä Korppoo tekee Haaga-Heliassa liikunnanohjaajan AMK-opintoja erikoistuen kilpa- ja huippu-urheiluun. Opinnäytteensä hän tekee Ratsastajainliiton kouluratsastuksen liittovalmennuksen valmennusohjelmaan liittyen. Korppoo on myös vahvasti verkostoitunut kansainvälisesti ja imee vaikutteita verkostostaan. Yhtenä työn alla olevana näkökulmana hänellä on kilpailusuorituksen analysoinnin benchmarkaus.

- Pidän erittäin tärkeänä sitä, että kun kouluttaudun ja kehitän itseäni, niin aina pyrin jakamaan myös osaamistani lajiin laajemmin. Niin lajin valmennus kuin myös esimerkiksi oppimistavat muuttuvat koko ajan, Korppoo kertoo ja liputtaa vahvasti jatkuvan opiskelun puolesta.

Suomen Valmentajille Korppoo on tuttu Equestrian Trainers Finlandin puheenjohtajana. Ratsastusvalmentajien oman yhdistyksen ja Suomen Valmentajien matka on kulkenut käsi kädessä. Korppoo kertoo, että valmentajayhdistysajatus lähti lajin huippu-urheilun strategiasta liikkeelle. Korppoo meni yhdessä Janne Bergin kanssa Suomen Valmentajien toimistolle ja asiat etenivät hyvin. Ratsastusvalmentajien yhdistys Equestrian Trainers Finland perustettiin vuoden 2014 lokakuussa Helsinki International Horse Showssa. Samalla sovittiin yhteistyöstä Suomen Valmentajien kanssa.

Korppoo on ollut alusta saakka yhdistyksen puheenjohtajana. Niin puheenjohtajan kuin koko yhdistyksen toiminta sopii esimerkiksi muille. Toiminta on jatkuvaa ja antaa jäsenmaksulle vastinetta.

- Meillä on huippuasiantuntijatiimi hallituksessa eri ratsastuksen lajeista. Yhdessä pyöritetään hommaa. Toimiva ja aktiivinen hallitus on perusedellytys koko toiminnalle. Jäseniltä saadaan koko ajan myös ehdotuksia, Korppoo valaisee toimivuuden taustoja.

- Alusta saakka on tehty vuosikello, jolloin meillä on aina tietyissä tapahtumissa jotain valmentajille. Jäsenenä tiedät, että näissä ajankohdissa tapahtuu.

Esimerkkeinä toiminnasta voidaan nostaa esiin muun muassa koulutukset kansallisten ja kansainvälisten kilpailujen yhteydessä, muut koulutustapahtumat livenä tai verkon välityksellä, valmentajatapaamiset, etu Hevoset-messuille, yhtenäisten asujen tilaukset, jäsenlahjat tai vaikkapa pikkujoulut, jotka saatiin kuin saatiinkin pidettyä myös vuoden 2021 lopulla ennen viimeisimmän korona-aallon vyöryä.

- Koronasta huolimatta on saatu toimintaa tehtyä. Kyseessä on ammattilaisten yhteisö, joka kehittää muun muassa lajin valmennuskulttuuria ja valmentajien työhyvinvointia, Korppoo tiivistää.

Yhdistyksellä on lajin piirissä hyvä yhteistyö niin lajiliiton, Ypäjän Hevosopiston, Helsinki International Horse Shown kuin Tampereen Hevoset-messujenkin kanssa. Korppoo haluaa erikseen mainita vielä Kyra Kyrklundin, joka on yhdistyksen kunniajäsen. Kyrklund on vieraillut säännöllisesti ratsastusvalmentajien koulutuksissa kouluttajana ja kertaalleen yhdistys on tehnyt myös opintomatkan Britteihin Kyrklundin luokse.

Equestrian Trainers Finland on Korppoon johdolla vakiinnuttanut toimintansa todella korkeatasoiseksi, mikä näkyy myös jäsenmäärässä ja sen kasvussa. Vuoden vaihteen 2021-2022 tilastoissa yhdistyksen jäsenmäärä on lähellä kahtasataa, 198. Uusia jäseniä vuonna 2021 on liittynyt 39 ja vain kolme on eronnut.

Joulukuun valmentajavalinta on kunnianosoitus niin Anu Korppoolle valmentajana ja valmentajakouluttajana kuin myös kiitos hyvästä yhteistyöstä Equestrian Trainers Finlandille ja etenkin Korppoolle sen puheenjohtajana.