Huhtikuun valmentaja: Ira Merivaara

9.5.2023

Valintamme Kuukauden valmentajaksi huhtikuussa on Kiekko-Espoon Ringeten lajipäällikkö Ira Merivaara. Merivaara ilmiannettiin nettisivujemme Ilmianna Kuukauden valmentaja -lomakkeen kautta.

Merivaaraa kuvaillaan seuraavanlaisesti: ”Ira on tehnyt valmennuspäällikkönä uskomatonta työtä Espoon ringeten kasvun ja positiivisen maineen eteen. Ringettekoulut vetävät vuodesta toiseen toistasataa osallistujaa ja Ira tervehtii tulijoita aina nimellä ja hymyllä. Hän tukee omalla työllään ikäluokkavalmentajia ja tuntee kaikki pelaajat, ja myös pelaajat arvostavat häntä. Uskomaton tehopakkaus, jolle pelaajien hyvinvointi ja kehittyminen on sydämen asia. Esimerkki isolla E:lla!”.

Merivaaran polku lajin pariin alkoi ringettekoulusta, johon vanhemmat veivät hänet 6-vuotiaana. Ringettekoulun kautta Merivaara siirtyi nopeasti joukkueen matkaan.

- Isä pelasi jääkiekkoa aikanaan. Varmaan kolmevuotiaasta lähtien olen kaikki kiekkomatsit televisiosta katsonut. Kinusin aina ulkojäille ja sitten jossain kohtaa vanhemmat totesivat, että kai tämä pitää nyt jonnekin viedä, kun vuodesta toiseen haluaa pelailemaan. Kävin jossain vaiheessa kokeilemassa myös kiekkoa, mutta se ei oikein napannut.

Merivaara tiesi hyvin nopeasti, että ringette on se oma laji ja sydämen asia. Vauhti, joukkuepelaaminen, taktiikka ja tiivis yhteisö olivat käänteentekeviä asioita, jonka vuoksi lajiksi valikoitui nimenomaan ringette. Lopulta pelivuosia Merivaaralle kertyi 25, joista 15 vuotta hän pelasi SM-sarjaa. Peliura päättyi ikävästi loukkaantumiseen muutama vuosi sitten.

Ensiaskeleet valmennukseen Merivaara otti jo 11-12-vuotiaana toimiessaan isänsä apuvalmentajana pikkusiskon joukkueessa. Siitä lähtien Merivaara on ollut aina jollain tavalla auttamassa eri joukkueissa ja ringettekoulussa oman peliuransakin ohella. Valmentamisen hän toteaa olevan vähän kuin sisäänrakennettu juttu ja hän haluaa jakaa lapsille ja nuorille sitä mitä itse on aikanaan oppinut ja saanut.

- Palkitsevaa on se, että näkee lasten ja nuorten kasvamisen ja ilon liikkumiseen. Ja jossain vaiheessa, kun näkee, että liikkumisen ja pelaamisen ilo muuttuu lajirakkaudeksi ja ylpeydeksi kuulua yhteisöön, niin se on mageeta.

Tällä hetkellä lajipäällikön laajaan työnkuvaan kuuluu ringettekoulujen vetäminen, jonka lisäksi Merivaara on mukana Kiekko-Espoo Ringeten C-nuorten valmennustiimissä – ringettevalmentajista on huutava pula. Hän kokee, että valmentaminen ja ringettekoulu tuovat tasapainoa lajipäällikön työhön.

- Koen, että lajipäällikkötyön ohella on kiva valmentaa. Ringettekoulu on minulle yksi tärkein ja isoin työtehtävä ja siihen itsellä on sellainen palo. Se on asia mistä nautin. On palkitsevaa, että lapset jaksavat vuodesta toiseen tulla mukaan ja perheet löytävät lajin pariin. Varmasti kaikilla seuratyöntekijöillä ja seuroilla on sama yhteinen tavoite saada lapset ja nuoret liikkumaan, löytämään itselle sopiva harrastus ja pysymään sen parissa.

Yhdeksän vuotta nykyisessä työssään Kiekko-Espoon lajipäällikkönä työskennelleellä Merivaaralla on selkeät tavoitteet tulevaisuuteen.

- Haluan olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä lajissamme. Tavoitteena on kehittää ringetteä niin Suomessa kuin Espoossakin eteenpäin. Se on missio, minkä kanssa olen jo vuosia tehnyt töitä.

- On hienoa, että se on näkynyt viime vuosina kasvuna. Kun aloitin työssäni meillä oli noin 220 harrastajaa ja tällä hetkellä harrastajia on 800. Se on aikamoinen nousu vuosien saatossa, johon on tarvittu valtavasti työntekijöiden, vapaaehtoisten kuin pelaajienkin apua. Tietysti haluan myös ylläpitää ja kehittää toimintaa kaikin puolin.

Merivaara palkittiin tammikuussa Urheilugaalassa lajiliittojen toimijoille myönnettävällä Taustavoima-palkinnolla kiitoksena pitkäaikaisesta työstään lajin parissa.