Helmikuun valmentajat: Jarno Koivunen ja Ossi Helander

23.2.2015

Viime aikoina olemme saaneet iloita yleisurheilun piiristä kuuluvista miellyttävistä nuoria naisseiväshyppääjiä koskevista uutisista. Nuoret Wilma Murto ja Elina Lampela lukeutuvat tällä hetkellä oman ikäluokkansa maailman parhaimmistoon.

Seiväshypyn oman ikäluokkansa tämän hetken maailman listan ykköstä Wilma Murtoa valmentaa Jarno Koivunen. Ossi Helander taas puolestaan valmentaa saman ikäluokan listan viime viikon ykköstä Elina Lampelaa.

Jarno Koivunen (40) oli urheilijana hyvä kansallisen tason seiväshyppääjä. Kaksinkertaisen SM-hallimitalistin parhaaksi tulokseksi tuli 535. Koivunen on koulutukseltaan fysioterapeutti ja liikunnanohjaaja. Hän työskentelee tällä hetkellä Turun seudun Urheiluakatemiassa ja toimii monen eri lajin urheilijoiden fyysisenä valmentajana.

Nuori valmentaja on ehtinyt monenmoista ja hän on ollut muun muassa seiväshypyn osa-aikaisena lajivalmentajana Suomen Urheiluliitossa neljä vuotta.

- Valmennuksen kiehtovin asia on sen vaikeus. Tavoitteellisen urheilijan auttaminen kohti yhteistä tavoitetta on haastava ja monisäikeinen prosessi, jossa päivät eivät koskaan ole toistensa kopioita. Omien rajojen tavoittelu sekä urheilijana että valmentajana on haasteellista, mutta kiehtovaa. Ihmisten kanssa työskentely on aina mielekästä jo vuorovaikutuksen näkökulmasta, mutta valmentamisessa lisäbuustinsa antaa vielä jännityksen tuoma adrenaliini, jota voi kokea vain kilpaurheilun kautta, toteaa Koivunen.

Koivunen on valmentanut seiväshypyn Suomen ennätysnaista Minna Nikkasta pienestä tytöstä alkaen. Nikkanen löytyi hänen valmennukseensa Turun Kupittaalla pidetyistä seiväskouluista. Nikkanen rikkoi aikoinaan kaikki lasten ja nuorten sarjojen Suomen ennätykset ja nyt hän on saanut haastajakseen oman ikäluokkansa maailman kärkihyppääjän 16-vuotiaan Wilma Murron. Ja… Murtoa valmentaa… Jarno Koivunen.

- Valmentajana kehittymistä on vaikea mitata, mutta varmasti perusta on tullut opiskelun ja oman urheilun kautta. Liikunnanohjaaja- ja fysioterapiaopiskelun avulla fysiologisten, anatomisten sekä biomekaanisten asioiden perusteet tulivat tutuksi, mutta valmennuksellinen puoli on rakentunut enemmän yleisurheilussa viettämieni 30 vuoden aikana. Tärkeitä ovat olleet lukuisat keskustelut sekä kotimaisten että ulkomaalaisten valmentajien kanssa, joiden avulla oma näkemys ja valmennusfilosofia on syventynyt. Nykyisen informaatiotulvan aikaan vaikeus ei ole tiedon löytäminen, vaan soveltaminen ja yhdistäminen jo olemassa olevaan näkemykseen. Kriittisyys ja tiedonhalu ovat jatkossakin avainasemassa valmentajana kehittymisessä, pohtii analyyttinen Koivunen.

Ossi Helander

Kestiläläissyntyinen Ossi Helander (45) oli urheilijana parhaimmillaan 90-luvun vaihteessa, jolloin hän sijoittui nuorena urheilijana Kalevan Kisoissa pronssimitalille. Helander on töissä erityisluokanopettajana oppimis- ja ohjauskeskus Tervaväylässä Oulussa. Vapaaehtoispohjalta valmentajana työskentelevä Helander on pystynyt yhdistämään hyvin vaativan työn ja valmennuksen.  

- Minulla on omalta seiväshyppyuralta ja valmentaja-ajalta runsaasti kontakteja yleisurheilussa mutta myös yli lajirajojen. Seuraan jatkuvasti eri julkaisuja erityisesti Huippu Urheilu Uutisia, kerään tietoja internetistä ja olen lähes on-line henkilökohtaisella tasolla muiden valmentajien kanssa. Tämä kokonaisuus pitää ajan tasalla, jotta voi auttaa urheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla.

Helander elää valmentajana mielenkiintoisia vuosia. Hänellä on valmennuksessaan yksi maailman parhaista junioriseiväshyppääjistä Oulun Pyrinnön Elina Lampela, joka piti viime viikonloppuun saakka ikäluokkansa maailman kärkitulosta 432. Ja tuloksen rikkoi..kuka muu kuin Koivusen suojatti Wilma Murto!

Teksti: Jorma Kemppainen