Helmikuun valmentaja: Olli Ohtonen

28.2.2022

Olli Ohtonen on valittu Suomen Valmentajien Vuoden Valmentajaksi kaksi kertaa vuosina 2018 ja 2017. Kuukauden Valmentaja -valinta on tähän saakka kuitenkin vielä kiertänyt kainuulaisluotsin. Nyt onkin sitten erityisen hyvä hetki nostaa Ohtonen esiin helmikuun valmentajana, kun valmennettava Iivo Niskanen on tuonut Pekingistä kotiin värisuoran olympiamitaleja ja ottanut kultaisen olympiamitalin kolmansissa olympialaisissa peräkkäin.

42-vuotias Ohtonen on luotsannut Niskasta, kahdeksankertaista arvokisamitalistia ja nelinkertaista arvokisavoittajaa, keväästä 2013 lähtien. Niskanen voitti olympiakultaa yhdessä Sami Jauhojärven kanssa parisprintissä Sotšissa 2014. Vuonna 2017 Niskanen voitti maailmanmestaruuden koti-MM-kisojen 15 kilometrillä Lahdessa. Vuonna 2018 urheilija-valmentajaparin meriittilistaan kirjoitettiin henkilökohtaisen kilpailun olympiavoitto kuninkuusmatkana pidettävällä 50 kilometrillä Pyeongchangissa.

Ohtonen kertoi alkuvuodesta 2019, että siinä missä Sotšin menestys tuli puskista, niin Lahti- ja Pyeongchang-menestykset olivat selkeästi asetetun tavoitteen täyttyminen. Vahva arvokisatausta huomioiden tänä talvena Pekingiin Niskasen harteille oli asetettu paljon menestysodotuksia, jotka hän hienosti lunasti.

Ohtonen on kertonut, että valmennusprosessissa hänellä ja Iivolla tavoitteet ohjaavat tekemistä, tehdään tarkat kilpailu- ja harjoitussuunnitelmat, rytmitetään harjoittelua välttäen liian väsyneenä treenaamista, käytetään testausta ja mittarointia apuna ja dokumentoidaan tekemiset.

Tietyt asiat valmennusyhteistyössä ovat pysyneet samoina koko yhteisen yhdeksän vuoden matkan ajan, mutta jotain on muuttunutkin. Valmennuksen suunnittelu on muodostunut koko ajan vahvemmin yhteiseksi tekemiseksi valmentajan ja urheilijan välille.

Esimerkiksi kauteen 2020-2021, Saksan Oberstdorfissa hiihdettyihin MM-kisoihin tähdäten, harjoittelua muutettiin varsin paljonkin tehopainotteisen kestävyysharjoittelun suuntaan. Nyt olympiakaudelle kaksikko palasi hieman takaisinpäin saatujen kokemusten ja Pekingin vaatimusten pohjalta.

- Palattiin perinteisempään malliin, joka on ollut ja joka on toiminut. Tällä kaudella Iivolla on ollut hyvä harjoitustila käytännössä koko ajan, Ohtonen tiivistää.

Osittain koronapandemiastakin johtuen leiritys keskittyi edelliskausilla kotimaahan. Tälle kaudelle saatiin myös tarvittavat ulkomaan korkean paikan leirit mukaan valmistautumiseen. Pekingin olosuhteiden lisäksi myös latuprofiili huomioitiin harjoittelussa.

- Latuprofiilit ovat olleet tiedossa jo kolme vuotta, mutta viime keväänä selvisi, mitä latuja hiihdetään ‒ eli hiihdetään siis 7,5 kilometrin lenkkiä. Sen mukaan tehtiin vielä hienosäätöä, Ohtonen kertoo.

Ohtonen kuvaa Niskasta valmennettavana ja heidän yhteistyötään seuraavasti:

Iivo on todella hyvä valmennettava. Hänen vahvuutensa on itsensä tuntemisessa ja tietämisessä. Hänellä on myös rohkeus sanoa, jos jokin ei toimi tai on liikaa kuormitusta. Valmennuksen suunnittelu on sellaista yhteistä pohdintaa. Vastuuta urheilijalla on paljon, mutta ohjelmat ovat lopulta valmentajan vastuulla. Esimerkiksi kauden jälkeen kumpikin käy kokemukset ensin tahoillaan läpi ja sitten keskustellaan juurta jaksain läpi mitä tapahtui, ja minkä takia asiat niin tapahtuivat. Toki myös jatkuvaa seurantaa ja päivitystä tehdään. Asutaan eri paikkakunnilla, joten fyysisesti en ole aina paikalla. Päivittäin olemme yhteydessä kuitenkin. Silloin kun yhdessä päästään tekemään, niin se nostaa sitten sen harjoituksen arvoa, kun päästään keskustelemaan asioista. Kovemmat treenit olen mukana. Esimerkiksi matolla Vuokatissa treenatessa on useampi tunti aikaa olla koko ajan läsnä. Jonkun kevyen lenkin pystyn vielä hiihtämäänkin mukana.

Niskanen on mediassa kertonut valmentajastaan muun muassa seuraavaa:

Pitkä yhteinen historia, totta kai. Varsin hyvin olemme onnistuneet kehittymään ja menestymään. Paljon saman henkilön kanssa teen edelleen töitä, mutta työskentelymalli on hyvin paljon myös muuttunut siitä, mistä lähdimme tähän projektiin ja missä olemme tällä hetkellä. Olemme sparranneet kumpikin toisiamme ja oppineet paljon kummaltakin. Olemme tulleet matkan varrella hyviksi ystäviksi. Olli on minulle muutakin kuin valmentaja, ja nautimme tehdä toistemme kanssa hommia, 30-vuotias Niskanen summasi MTV:n uutisten verkkoartikkelissa Pekingin parisprinttihopean jälkeen.

Ohtonen on hiihtänyt itsekin kansainvälisellä huipputasolla. Hän edusti urallaan Vuokatti Ski Team Kainuuta ja hänen valmentajanaan toimii Jouko Käsmä. Ohtonen päätti aktiivisen kilpailu-uransa kauteen 2009–2010, mutta kilpaili vielä 50 kilometrin SM-kilpailussa vuonna 2015.

Ohtonen oli osa Suomen maastohiihdon maajoukkueen valmennustiimiä 2014 lähtien, mutta jäi siitä pois kauden 2017-2018 päätteeksi. Syksystä 2018 eteenpäin hän siirtyi vahvemmin opintoihinsa liittyviin tutkimustöihin, viimeistelemään Jyväskylän yliopiston Liikuntateknologian yksikössä työstämäänsä biomenkaniikan väitöstutkimusta. Ohtonen väitteli tohtoriksi vuonna 2019. Hänen väitöstutkimuksensa käsittelee luisteluhiihdon biomekaanisia muuttujia, kuten voimantuottoja käsillä ja jaloilla. Kohteena olivat myös luisteluhiihdon syklimuuttujat, kuten hiihtosyklin kesto ja pituus sekä voimantuottojen ja palautusvaiheiden kesto. Näitä muuttujia tutkittiin erilaisissa vauhti- ja väsymystilanteissa hiihdettäessä Vuokatin hiihtotunnelissa.

Iivo Niskanen on tällä hetkellä Ohtosen ainoa henkilökohtainen valmennettava. Lisäksi joillekin urheilijoille hän toimii neuvonantajan roolissa. Ohtosen arkityö löytyy Vuokatista. Työssä tiede ja käytännön valmennus kulkevat käsi kädessä. Työ on yhdistelmä Jyväskylän yliopistolle työskentelyä muun muassa anturiteknologian ja yleisemminkin mittaustekniikan kehittämisen parissa. Tämä rooli muodostaa 30 % työnkuvasta ja siihen Ohtosella on omat kollegat apunaan. 70 % työnkuvasta on Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan tutkimus- ja kehitysjohtajan työtä, jota tehdään lumilajeissa yhdessä tiimin kanssa. Työroolit linkittyvät luontevasti yhteen.

Kuukauden valmentaja -valinnan myötä toivotamme parasta mahdollista jatkoa sekä valmennuksen taustatehtävissä että itse valmennustyössä Olli Ohtoselle!