Elokuun valmentaja: Jussi Räikkä

7.9.2023

Elokuun valmentaja on koripallovalmentaja Jussi Räikkä, joka yhdessä valmennustiiminsä kanssa johdatti alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen pisteen päähän EM-mitalista Turkissa pelatussa EM-turnauksessa. Saavutus oli historiallinen ja toi samalla paikan alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin kesällä 2024.

Räikkä on pitkän linjan koripallovalmentaja, joka tunnetaan etenkin lasten ja nuorten valmennuksen osaajana. Hän toimii Koripalloliitossa nuorten olympiavalmentajan nimikkeellä. Työrooliin kuuluu kolme kokonaisuutta. Ydintehtävänään hänellä on ollut 15-16 -vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmennus. Hänellä on myös vastuullaan liiton valmentajakoulutuksen sisällöt ja toiminnot. Kalenterin sallimissa määrin hän on valmentamassa Turun Seudun urheiluakatemian harjoituksissa.

Viime aikoina ydintehtävä on vienyt suuremman osan työnkuvasta kuin aiemmin, sillä alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueelle otettiin kauden aikainen leiritys mukaan ohjelmaan. Aiemmin maajoukkuetoiminnot keskittyivät pääosin vain kesäajalle. Nyt joukkue oli noin 100 päivää yhdessä noin 1,5 vuoden ajanjaksossa. Lisäpanostuksesta Räikkä näkee olleen hyötyä menestyksekkäässä turnauksessa.

- Panostettiin valmistautumisessa aktiiviseen joukkueena puolustamiseen, kertoo Räikkä ja nimeää tämän yhdeksi menestyksen avaimista turnauksessa.

Räikällä on ollut upeita kokemuksia 16 vuoden ajalta tyttöjen maajoukkueista ja paljon hyviä ikäluokkia. Peilaten aiempiin kokemuksiin hän löytää kuitenkin syitä, miksi juuri tämä joukkue pärjäsi aiempia peremmin.

- Tässä ikäluokassa oli poikkeuksellinen laajuus ja tasaisuus verrattuna muihin ikäluokkiin. Pelin taso heitteli tosi vähän. Keskimääräinen pelaajien taso oli todella korkea ja pelattiin hyvin joukkueena. Jotkut pelasivat enemmän ja jotkut vähemmän, mutta vähiten pelanneetkin pitivät tason tai vaikuttivat todella positiivisesti pelin kulkuun. Meidän erityistaitomme eivät näkyneet pelkästään hyökkäyspään yksilötaidoissa vaan puolustus- ja kamppailupelaamisen yksilötaidossa. Heitettiin hyvin laajalla rintamalla, etenkin kolmen pisteen heittoja, avaa Räikkä saavutuksen taustoja.

- Aiemmin joukkueissa on ollut enemmän yksittäisiä tähtiä. Nyt saimme yhden pelaajan (Nicole Ogun) All star -viisikkoon, mitä tapahtuu harvoin. Hänkin ansaitsi kuitenkin paikkansa siellä sen vuoksi, että oli osa kollektiivia.

Päävalmentajana Räikkä suosii jaettua johtajuutta ja joukkueen valmennus olikin vahvaa tiimityötä. Mukana oli tiivis ja kokenut porukka, johon kuuluivat valmentajat Susanna Strömberg, Juha-Pekka Männistö, Ray AIlus ja Juha Oikarinen sekä fysioterapeutti Jasmi Latvala. Kaikilla oli tuoda vahvaa osaamista joukkueen hyväksi.

- Kokeneita valmentajia ulkomaita myöten, naisten maajoukkuepelaaja, liikunnanopettajia jne. Kaikki yhdenvertaisia tuomaan omaa osaamistaan, tiivistää Räikkä ja jakaa kiitoksia kollegoilleen.

- Valmennus ei ole minun ympärilläni pyörivää, vaan kaikki tekevät osansa. Jaan vastuuta, se on tärkeä osa prosessia. Itse keskityn fasilitointiin, ohjelman rakentamiseen, suunnitteluun sekä pelaajien kanssa vuorovaikutukseen.

Räikkä toivoo, että pelaajien suuntaan näkyy se, että heitä osallistetaan, ja että he kokevat pääsevänsä vaikuttamaan. Räikkä toivoo myös, että pelaajien kanssa rakentuu hyvä luottamus ja he uskaltavat kertoa huolensa ja murheensa, jos heillä sellaisia on.

- Pyritään siihen, että ilmapiiri on sellainen, missä kaikki pystyvät antamaan parhaansa. Joukkueessa saa välillä näyttää nololtakin. Toivotaan että on sellaista heittäytymistä tekemiseen. Vaalitaan yhdessä tekemisen kulttuuria ja sitä, että kaikkien on hyvä olla ja tavoite on yhteinen, Räikkä kuvailee.

Miten tässä sitten onnistuttiin EM-kisoissa, sitä Räikkä kehottaa kysymään pelaajilta.

Hän muistuttaa, että kilpailun asettama vaatimustaso on kova, ja prosessin aikana joudutaan tekemään vaikeita valintoja ja pudottamaan pelaajia joukkueesta. Räikkä pyrkii siihen, että näissä tilanteissa hänestä välittyy inhimillisyys. Kaikkiaan 20 pelaajaa pelasi maaotteluita ennen EM-lopputurnausta, johon mukaan pääsi 12 pelaajaa.

EM-kisojen neljäs sija on yksi merkkipaalu nais- ja tyttökoripallon kehityksessä. Tyttöjen maajoukkueen ranking on kohonnut huimasti sekä maailman että Euroopan vertailussa. Awak Kuier on päässyt eurooppalaisten huippusarjojen parketeille ja WNBA-sarjaan Dallas Wingsin riveihin. Universiadeista naisten haastajamaajoukkue otti historiallisen pronssin. Euroopan eri sarjoissa on jo nyt aiempaa enemmän suomalaisnaisia ja Räikän mukaan jatkossa heitä on vieläkin enemmän ja nykyistä kovemmissa joukkueissa. Kaikki tämä on tullut ja tulee pitkäjänteisen kehitystyön kautta.

- Meillä on parempia valmentajia pelaajien arjessa. Myös maajoukkuevalmentajissa on yhä enemmän sellaisia, jotka haluavat olla nimenomaan tyttöjen ja naisten koriksessa mukana ja tykkäävät siitä hyvästä yhteistyöstä mitä tehdään valmentajien kesken. Motivoitunut liiton valmentajien tekeminen heijastuu myös seuratasolle ja seuravalmentajien kautta saadaan viestejä läpi kentälle ja hyvää tekemistä pelaajien arkeen. Olemme myös lajiliittona aktiivisesti mukana yläkouluvalmennuksessa. Uskon, että sillä on myös kehityksessä vaikutuksensa ja se näkyy vahvasti etenkin tyttöjen puolella. Maajoukkuetoimintaan tulee aiempaa valmiimpia ja parempia pelaajia, listaa Räikkä kehityksen taustoja.

Tiivis maajoukkuevalmentajien yhteistyö on Jussi Räikän tärkein tuki myös hänen omaan työhönsä.

- Liitossa on tiivis valmennuspuoli. Me kokoonnumme säännöllisesti ja tehdään päätöksiä yhdessä. Se on sellaista jatkuvaa kehityskeskustelua. Työ itsessään perustuu vahvaan autonomiaan. Kun on saanut vastuun, niin saa omatoimisesti viedä asioita eteenpäin. Sitten välillä kokoonnutaan yhdessä pohtimaan asioita.

Lähiaikoina pohdinnassa on myös se, ketkä lähtevät ensi vuonna luotsaamaan alle 17-vuotiaita tyttöjä MM-kisoihin Meksikoon. Räikkä kertoo, että päätös tullaan tekemään arvioiden koko nais- ja tyttökoripallon hyötyä ja kehitystä.

MM-kisaesiintyminen on suomalaisille harvinaista. Junioritasolla MM-kisoissa on tähän mennessä aiemmin pelannut vain 17-vuotiaiden poikien maajoukkue vuonna 2016.

- Nyt nähdyissä miesten MM-kisoissa Susijengin aloitusviisikossa olivat ainakin Elias Valtonen ja Mikael Jantunen 17-vuotiaden poikien MM-kisoissa olleesta joukkueesta. Uskon, että jotkut tulevista MM-joukkueen pelaajista ovat vastuunkantajia naisten maajoukkueessa ja ammattilaisina. Muutoinkin MM-kisat tulee olemaan iso palkinto tälle ikäluokalle. MM-kisat pelataan Euroopan ulkopuolella, joten puitteet tulee olemaan erilaiset kuin mihin on totuttu ja 11 joukkuetta 16:sta tulee Euroopan ulkopuolelta. Tulee erilaisia maita vastaan ja erilaista koripalloa. Huikea kokemus tulee pelaajille.